15.1 C
תל אביב
25 בנובמבר 2024
ליכודניק
אלי חזן

הליידי שלא ביצעה פניית פרסה – אלי חזן

פורסם גם באתר NEWS 1 השבוע לפני 19 שנים התחוללה רעידת אדמה פוליטית בבריטניה. ראש הממשלה מרגרט תאצ’ר, “אשת הברזל”, התפטרה מתפקידה. התפטרותה מציינת את סוף עידן ה”תאצ’ריזם”, עידן אולטרה-שמרני הן מבחינה כלכלית והן מבחינה מדינית, שנמשך אחד עשרה וחצי שנים וחולל שינויים מרחיקי לכת בבריטניה ובעולם המערבי.

מתנגדיה האידיאולוגיים נוטים לציין את תקופתה לרעה. תאצ’ר מתוארת על ידם כמי שמדיניותה הסבה נזק בל ישוער וזאת משום שהיא פירקה לכאורה את החברה הבריטית בשל צעדיה הכלכליים, הקיצוניים לטעמם. יש המוסיפים כי מדיניות החוץ שלה יצרה אסקלציה מיותרת במקומות שונים בעולם. כך למשל באירופה ובדרום אמריקה. נשאלת השאלה אם כן, האם כך ראוי לזכור את תאצ’ר?

ראשית, יש לזכור כי תאצ’ר הייתה האישה הראשונה שנבחרה לתפקידה באירופה. על-אף כל הביקורת נגדה, היא לא הפסידה באף מערכת בחירות כמועמדת לראשות הממשלה זאת בשל העובדה כי היא נבחרה לתפקיד שלוש פעמים ברציפות, לראשונה זה מאה שנה בבריטניה. תאצ’ר גם לא התפטרה בשל הצבעת אי-אמון בפרלמנט אלא נדחקה להתפטרות על-ידי חברי מפלגתה שלה אשר היו שותפיה לדרך המאתגרת.

מתנגדי תאצ’ר זוכרים כי בפעם הראשונה בה היא קיבלה מנדט מהציבור הייתה בריטניה שרויה במשבר כלכלי עמוק, וזאת לאחר 34 שנים של מה שנתפס ככלכלה האידיאלית ביותר לחברה. כלכלה סוציאל דמוקרטית אינטגרלית, שבה נתנה המדינה ככל שיכלה לאזרחיה: שירותים חברתיים מקסימליים – בריאות, חינוך, עבודה, דיור ציבורי ועוד. המדיניות הכלכלית הזאת יצרה עיוותים, משברים וגרעונות כספיים מפלצתיים. שם, אם נרצה, ניתן למצוא את היסוד להתפרקות החברה הבריטית.

צריך לזכור כי למדיניות הכלכלית הזאת הייתה שותפה המפלגה השמרנית בשנים בה הנהיגה את בריטניה עד עליית תאצ’ר לשלטון. אדוארד הית’, ראש הממשלה השמרני שקדם לתאצ’ר, הבין עוד לפניה את הפגמים והעיוותים שבכלכלה זו. הוא ניסה להוביל מהלכי שינוי אקוטיים אך בסופו של דבר נכנע לחיצי הביקורת, נאלץ לבצע את מה שנודע לימים כ”סיבוב הפרסה של הית'”, השאיר על-כנה את המדיניות השגויה וכך רק העמיק את המשבר. תאצ’ר, בניגוד אליו, לא נכנעה אלא עמדה על שלה. היא הובילה באומץ ובנחישות מהלכים כלכליים מרחיקי לכת של הפרטה והתייעלות תוך שינוי המנטאליות הבריטית ועמדה מול חזית מתנגדים עיקשת להם הודיעה: “לכל אלה המחכים בנשימה עצורה, למה שנוהגים לכנות בתקשורת – סיבוב פרסה, יש לי רק דבר אחד לומר – תסתובבו אתם, הליידי הזו לא מסתובבת”. הגיבוי הציבורי הוכיח את עצמו כאשר נבחרה בבחירות חופשיות פעם אחר פעם. אירוניה היסטורית היא שמבקריה ממפלגת הלייבור נאלצו לראות כיצד במשך השנים מאמצים מנהיגי תנועתם חלק ממדיניותה הקונטרוברסלית של בת פלוגתם האידיאולוגית.

זאת ועוד, על תאצ’ר הוטלה ביקורת קטלנית בקרב “פעילי שלום” בעולם המערבי. טענתם הייתה בעיקר כי מדיניות החוץ התקיפה שלה מול ברית המועצות ומול ארגנטינה הפכה את העולם למקום רע לחיות בו. האמנם?

תאצ’ר שיתפה פעולה עם רונלד רייגן נשיא ארצות הברית במאבק נגד “אימפריית הרשע” הסובייטית וזאת על-ידי חיזוק נאט”ו והצבת טילים במערב אירופה. תוצאת המהלכים הללו הייתה בין השאר קריסת המשטר הסובייטי. לציניקנים יש לומר כי לצד תרומתה להפלת המשטר הסובייטי, יש לה זכות היסטורית נוספת בהגנה על איי פוקלנד. שהרי, כתוצאה מניצחון בריטניה במלחמה היא קידמה את השבת הדמוקרטיה לארגנטינה על-ידי כך שזירזה את הפלת משטר החונטה במדינה, האחראי לרציחתם ולהיעלמותם של אלפי אנשים.

תאצ’ר לא חפה מטעויות. יש להודות כי היא הייתה נחרצת יתר על המידה. בשלהי כהונתה היא הטילה את מס הגולגולת המיותר וסופה שהודחה מראשות הממשלה על-ידי שותפיה לדרך – חברי הקבינט בראשו היא עמדה – שהשיבו לה כגמולה על היחס המשפיל כלפיהם.

ובכל זאת, בסיכומו של דבר, יש לזכור את תאצ’ר כגברת הברזל שחוללה שינויים מהותיים בבריטניה והייתה שותפה מעשית לעיצוב העולם החופשי שלאחר המלחמה הקרה.



אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר

אולי גם זה יעניין אותך

שלמה ארצי ואייל גולן : צדק חברתי מעודכן לשנת 2012

אלי חזן

ומה עם עקרון ההדדיות ?

אלי חזן

יום אחד

אריק זיו ויזר

“נתניהו נגע בכל הנקודות החשובות”

אלי חזן

“אחריי” זו לא רק סיסמה בצה”ל

אלי חזן

רקוויאם גרמני– אלי חזן

אריק זיו ויזר
דילוג לתוכן