18.1 C
תל אביב
6 בנובמבר 2024
ליכודניק
האם צה”ל רציני לגבי גיוס חרדים
בארץ כללי

האם צה”ל רציני לגבי גיוס חרדים

הדרך לגיוס החרדים רק בהסכמה, התמונה מראה את פגישת אחים לנשק והפלג הירושלמי,  שני גורמים שאי אפשר להגיע להסכמה איתם.

ולכן מערכת הביטחון וצה”ל צריכה ללכת לרבנים להסכמות לגבי הגיוס של החרדים. 

מהן טענות צה”ל בנוגע לגיוס חרדים?

מטכ”ל צה”ל הצהיר בפומבי על רצונו להגביר את גיוס החרדים. הם מדגישים את הצורך שכל חלקי החברה הישראלית, כולל הקהילה החרדית, יישאו בנטל ההגנה הלאומית. זה כולל הבאת יותר גברים חרדים לצבא כדי להבטיח שלצה”ל יהיה כוח האדם הנדרש כדי לעמוד בצרכים המבצעיים שלו.

לדברי צה”ל, שילוב חרדים בצבא לא רק יסייע במענה על צורכי הביטחון, אלא גם יקדם את השילוב החברתי והשוויון. המטכ”ל מרבה להדגיש את חשיבות האחדות הלאומית ואת הרעיון שכולם צריכים לתרום להגנת המדינה. הם טוענים כי השיטה הנוכחית, שבה רוב החרדים פטורים משירות צבאי, יוצרת חוסר איזון וחלוקה לא הוגנת של אחריות בין מגזרים שונים בחברה.

בנוסף, צה”ל טוען שהוא מציע מגוון התאמות כדי להפוך את השירות הצבאי למקובל יותר לאורח החיים החרדי. אלה כוללים הוראות למזון כשר, זמן לתפילה והקמת יחידות לגברים בלבד כדי לכבד רגישויות דתיות. הם מדגישים שהתאמות אלה הן חלק ממחויבותם לכבד ולשמר את המנהגים הדתיים של חיילים חרדים.

למרות טענות אלה, קיים ספקנות משמעותית בקהילה החרדית בנוגע לכוונות האמיתיות של צה”ל. חרדים רבים חשים כי מאמצי הצבא עוסקים יותר ביחסי ציבור מאשר בשילוב אמיתי. הם מאמינים שהבטחות צה”ל חסרות פעולות קונקרטיות ומחויבויות שירגיעו אותם באמת לגבי יכולתם לשמור על אורח חייהם הדתי במסגרת הצבאית.

הצהרות צה”ל על רצון לגיוס חרדים נתפסות על ידי חלק כניסיון להיראות מכליל ושוויוני, בעוד שבמציאות, חסר מעורבות משמעותית עם מנהיגים חרדים ונציגי הקהילה. ניתוק נתפס זה בין מילים למעשים הוביל לספקות נרחבים באשר לכנות מאמצי הגיוס של צה”ל בקרב האוכלוסייה החרדית.

מדוע הרמטכ”ל לא יצר קשר עם רבנים חרדים?

היעדר הקשר עם רבנים חרדים מצד הרמטכ”ל הוא מכשול משמעותי לגיוס חרדים מוצלח. רבנים חרדים הם דמויות מפתח בקהילותיהם וממלאים תפקיד מכריע בהשפעה על החלטות חסידיהם, כולל ההחלטה להצטרף לצה”ל. ללא תמיכת הרבנים, סביר להניח שחרדים רבים לא ישקלו שירות צבאי.

אחת הסיבות לחוסר מעורבות זו עשויה להיות היסוסו של צה”ל להתחייב באופן מלא להתאמות הנדרשות לחיילים חרדים. הרמטכ”ל לא סיפק הבטחות ברורות לכך שאורח החיים החרדי יישמר במהלך השירות הצבאי. זה כולל חששות בנוגע לשמירה על מנהגים דתיים, הימנעות מחשיפה להשפעות חילוניות, והבטחה שחיילים חרדים לא יפקדו על ידי קצינות או יידרשו לשמוע שירת נשים. נושאים אלה אינם ניתנים למשא ומתן עבור רבים בקהילה החרדית, וללא התייחסות ישירה אליהם, מאמצי צה”ל נראים לא כנים.

יתר על כן, נראה שקיים חוסר הבנה או נכונות רחבה יותר להבין את הצרכים והחששות הספציפיים של הקהילה החרדית. נתק זה מוביל לחוסר אמון וספקנות לגבי כוונותיו האמיתיות של צה”ל. אם הרמטכ”ל היה יוצר קשר ישיר עם רבנים חרדים, זה היה יכול לפתוח דיאלוג שמתייחס לסוגיות קריטיות אלה ובונה את האמון הדרוש למאמצי גיוס משמעותיים.

לסיכום, כישלונו של הרמטכ”ל ליצור קשר עם רבנים חרדים משקף חוסר נכונות רחבה יותר להיענות באופן מלא לצרכים הייחודיים של חיילים חרדים, ובכך חותר תחת יעדו המוצהר של צה”ל להגדיל את גיוס החרדים.

כיצד מתייחס צה”ל לשמירה על אורח החיים החרדי?

צה”ל טוען כי הוא רוצה לשלב חיילים חרדים, אך חששות משמעותיים נותרים ללא מענה, במיוחד בנוגע לשמירה על אורח החיים החרדי. הרמטכ”ל לא התחייב התחייבויות ברורות כדי להבטיח שחיילים חרדים יוכלו לשמור על מנהגיהם הדתיים במהלך שירותם. זה כולל היבטים מכריעים כמו סדרי תפילה יומיומיים, חוקי הכשרות ושמירת שבת, שהם יסודיים לאורח החיים החרדי.

 

יתר על כן, אין הבטחות מפורשות שחיילים חרדים יהיו מוגנים ממצבים שמתנגשים עם אמונותיהם הדתיות, כמו שמיעת שירת נשים או קבלת פקודות מחיילות. נושאים אלה הם קריטיים עבור הקהילה החרדית, שכן הם משפיעים ישירות על יכולתם לדבוק בעקרונות הדתיים שלהם תוך כדי שירותם בצבא.

היעדר מדיניות ברורה והתחייבויות מצד הנהגת צה”ל מותיר חרדים רבים סקפטיים לגבי האפשרות לשרת מבלי להתפשר על אמונתם. סקפטיות זו מתודלקת עוד יותר על ידי היעדר דיאלוג בין צה”ל למנהיגים חרדים כדי לטפל בחששות הספציפיים הללו, מה שמקשה על אנשים חרדים לבטוח בכוונות צה”ל בנוגע לגיוסם.

מהן החששות לגבי חיילות בתפקידי פיקוד?

אחת הדאגות העיקריות בקהילה החרדית בנוגע לשירות צבאי נוגעת לאינטראקציה עם חיילות, במיוחד בתפקידי פיקוד. אורח החיים החרדי כולל הנחיות מחמירות בנוגע לאינטראקציות בין המינים, דבר שעלול להיות קשה לשמור עליו בסביבה מעורבת מגדרית כמו צה”ל.

ראשית, קיים חשש שחיילים חרדים ייחשפו למצבים שסותרים את אמונתם הדתית. לדוגמה, שמיעת שירת נשים בטקסים צבאיים נתפסת כבעייתית, שכן היא נוגדת את הנורמות שלהם. סוגיה זו משתרעת גם על נוכחותן של חיילות בתפקידי פיקוד, מה שעלול לחייב חיילים חרדים לקבל פקודות מנשים, דבר שמסבך עוד יותר את הקפדתם על מצוות הדת.

הרמטכ”ל לא התחייב באופן ברור לטפל בחששות ספציפיים אלה. ללא הבטחות לכך שמצבים אלה יטופלו באופן שמכבד את אמונותיהם של החיילים החרדים, קיימת רתיעה משמעותית בקהילה לתמוך או לעודד גיוס.

יתרה מכך, היעדר מדיניות ברורה בנושאים אלה תורם לספקנות לגבי כוונות צה”ל. רבים בקהילה החרדית רואים במאמצי הגיוס כלא כנים, מתוך אמונה שהצבא לא מתכוון באמת להיענות לדרישותיהם הדתיות. תפיסה זו מתחזקת מהיעדר תוכניות או הצהרות מפורטות מצד הנהגת צה”ל כיצד יטפלו באינטראקציות בין המינים באופן שמכבד את הערכים החרדיים.

לסיכום, החששות לגבי חיילות בתפקידי פיקוד מדגישים סוגיה רחבה יותר של אמון ורגישות תרבותית. הקהילה החרדית זקוקה להתחייבויות ברורות וישימות מצד צה”ל על מנת להבטיח שאורח חייהם יישמר במהלך השירות הצבאי.

מדוע בניית אמון חיונית לגיוס חרדים?

אמון הוא מרכיב בסיסי בכל מאמץ גיוס, וזה נכון במיוחד כשמדובר בגיוס חיילים חרדים לצה”ל. חוסר האמון בין החברה החרדית למערכת הצבאית הוא חסם משמעותי שיש לטפל בו.

מה נעשה כדי לבנות אמון עם הקהילה החרדית?

למרבה הצער, לא נעשה הרבה על ידי הנהגת צה”ל כדי לבנות אמון עם הקהילה החרדית. הרמטכ”ל ושר הביטחון לא נקטו צעדים קונקרטיים למגעים עם מנהיגים חרדים, ובפרט עם הרבנים הממלאים תפקיד מכריע בהשפעה על עמדת הקהילה בנוגע לשירות הצבאי. ללא דמויות מפתח אלה, המסר של הכלה וכבוד לאורח החיים החרדי פשוט לא עובר.

היו כמה מחוות סמליות, כמו הקמת יחידות נפרדות לחיילים חרדים והבטחות שצרכיהם התזונתיים והדתיים יסופקו. עם זאת, מאמצים אלה אינם נותנים מענה לדאגות העמוקות יותר של הקהילה. הסוגיות הקריטיות, כמו ההבטחות מפני חשיפה לנשים שרות ולחיילות המפקדות על גברים חרדים, נותרו בלתי פתורות. היעדר תקשורת ברורה ומחויבות מטפח תחושה של ספקנות והתנגדות בקרב הקהילה החרדית.

מהן ההשלכות של היעדר בניית אמון?

ההשלכות של אי בניית אמון עם הקהילה החרדית הן משמעותיות. ראשית, היא מובילה לשיעורי גיוס נמוכים מאוד בקרב גברים חרדים. למרות שצה”ל טוען שהוא מעוניין בגיוס חרדים, המספרים מספרים סיפור אחר. ללא אמון, גברים חרדים רבים בוחרים לדחות את הגיוס עד שאינם זכאים עוד, או שהם מבקשים פטור על בסיס לימודי דת.

לשיעור גיוס נמוך זה השלכות רחבות יותר על החברה הישראלית. היא מנציחה את הוויכוח המתמשך על שוויון וחלוקת נטל, כאשר ישראלים רבים חשים שהחברה החרדית אינה תורמת את חלקה ההוגן לביטחון הלאומי. תחושה זו עלולה להוביל לשסעים ומתחים חברתיים, ולהרחיק עוד יותר את הקהילה החרדית מהזרם המרכזי.

יתר על כן, היעדר צעדים בוני אמון פוגע בכל תועלת פוטנציאלית שיכולה לנבוע משילוב חיילים חרדים בצה”ל. יתרונות אלה כוללים גיוון רב יותר בתוך הצבא, בסיס רחב יותר של תמיכה בהגנה לאומית, ופוטנציאל ללכידות חברתית גדולה יותר כאשר מגזרים שונים בחברה הישראלית פועלים יחד למען מטרה משותפת.

לסיכום, בניית אמון חיונית לגיוס מוצלח של חרדים לצה”ל. בלעדיו, מאמצי הצבא ימשיכו לקרטע, והחברה החרדית תישאר במידה רבה מחוץ למסגרת ההגנה הלאומית. צה”ל צריך לנקוט צעדים אמיתיים כדי ליצור קשר עם מנהיגים חרדים, לטפל בדאגותיהם ולבנות בסיס אמון שיעודד יותר גברים חרדים לשקול שירות צבאי. עד אז, הגישה הנוכחית לגיוס חרדים תיתפס כלא יותר מבלוף, ללא כוונה אמיתית לשלב קהילה חשובה זו בכוחות הביטחון של ישראל

מסקנה: האם צה”ל מבלף בנוגע לגיוס חרדים?

נראה כי מחויבותו של צה”ל לגיוס חרדים היא יותר פעולת יחסי ציבור מאשר יוזמה אמיתית. הרמטכ”ל לא עשה צעדים משמעותיים כדי ליצור קשר עם רבנים חרדים, אשר ממלאים תפקיד מכריע בתהליך זה. ללא תמיכתם והבטחתם כי אורח החיים החרדי יכובד, הספקנות בקהילה החרדית נותרת גבוהה.

בנוסף, היעדר הצהרות ברורות בנוגע לחשיפת חיילים חרדים לשירת נשים ולפיקוד של חיילות מגביר את חוסר האמון. היעדר צעדים לבניית אמון מצד הרמטכ”ל ושר הביטחון מעיד על חוסר כוונה רצינית לשלב חרדים בצה”ל.

 

לסיכום, ללא פעולות קונקרטיות לטיפול בחששות אלו ולבניית אמון, טענות צה”ל בדבר הרצון לגייס חרדים נראות לא כנות. הגישה הנוכחית אינה מדגימה מחויבות אמיתית להבנת צרכיה הייחודיים של הקהילה החרדית ולהתאמתם, מה שהופך את גיוסם של מספר משמעותי של חרדים לצה”ל בתנאים הנוכחיים ללא סביר.



אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר

אולי גם זה יעניין אותך

איציק אשכנזי מונה למנכ”ל מרכז המועצות האזוריות

ליכודניק

מירי רגב: המצור על ירושלים לא נגמר אף פעם

מערכת ליכודניק

גם בים יש ביטחון

הרויזיוניסט

פיצוץ בשיחות על שחרור האסי

דניאל נחמיה

הלן מזוז מונתה היום למשנה לראש עיריית רעננה

רועי אזולאי

שליטן נלחם בהיטלר !

אבי נחמני
דילוג לתוכן