שנה של חשבון נפש תקשורתי: חשיפת ערוצי הרעל

הייתה זו שנה מטלטלת לתקשורת הישראלית – מלאה בעליות, ירידות וכמה לולאות מסחררות. הכביסה המלוכלכת של מה שמכונה “ערוצי הרעל” נחשפה לעיני כל, וזה היה מחזה לראות. בתוך כל הכאוס, החשיבות של עיתונאות אחראית הפכה לברורה מאוד. מגלי ישראל ועד ערוץ 14, איילה חסון, ו-i24NEWS בסופי השבוע, ערוצי תקשורת אלה בלטו כמגדלורים בים ערפילי. היכונו, כי אנחנו צוללים לתוך שנה שבה התקשורת קיבלה בדיקת מציאות נחוצה מאוד.

האתגרים שעמדו בפני התקשורת הישראלית

בשנה האחרונה, התקשורת הישראלית עברה מסע הרפתקאות שהיה גורם לסחרחורת אפילו למעריץ הנלהב ביותר של פארקי שעשועים. מלחצים פוליטיים ועד לבחינה ציבורית, נוף התקשורת התמודד עם יותר אתגרים מאשר מתמודד בתוכנית ריאליטי.

ראשית, הזירה הפוליטית הייתה כל דבר חוץ מנחמדה. ערוצי תקשורת מצאו את עצמם לכודים באש הצולבת בין פלגים פוליטיים שונים, כשכל אחד מנסה למשוך בחוטים ולעצב את הנרטיב. חלק מהערוצים, שכונו “מורעלים”, הואשמו בהיותם מוטים או אפילו מושחתים, מה שהוביל לירידה משמעותית באמון הציבור.

בנוסף למהומה, ההאטה הכלכלית לא פסחה על תעשיית התקשורת. קיצוצים בתקציב ופיטורים הפכו לנורמה, דוחפים עיתונאים לעשות יותר עם פחות. דמיינו לנסות לכסות סיפור חדשותי מתפתח עם צוות מצומצם וציוד מיושן – זה כמו לנסות לנצח במשחק כדורגל כשחצי מהקבוצה שלך חסרה.

ובואו לא נשכח את המהפכה הדיגיטלית. עם צמיחתן של פלטפורמות מדיה חברתית ואתרי חדשות מקוונים, התקשורת המסורתית נאלצה להסתגל במהירות או להסתכן בהפיכה למיושנת. התחרות על תשומת הלב הייתה עזה, והלחץ לספק תוכן סנסציוני גבר, לפעמים על חשבון עיתונאות איכותית.

בקיצור, התקשורת הישראלית עמדה בפני שנה שבחנה את החוסן, ההסתגלות והיושרה שלה. אך למרות המכשולים, ערוצי תקשורת אחראיים עמדו איתן, מוכיחים שעיתונאות טובה יכולה לשרוד גם בזמנים הקשים ביותר.

חשיפת ‘ערוצים מורעלים’

השנה, נוף התקשורת הישראלית היה כמו תוכנית ריאליטי שבה כולם מודחים מהאי. המונח “ערוצים מורעלים” עלה לחזית, חושף את הצד הפחות יפה של כלי תקשורת מסוימים. ערוצים אלה זכו לביקורת על הפצת מידע מוטה, סנסציונליזם, ובאופן כללי כישלון בשמירה על יושרה עיתונאית.

השפעה על אמון הציבור

חשיפת “הערוצים המורעלים” הללו ללא ספק ערערה את אמון הציבור. אנשים כעת חשדנים יותר לגבי מקורות החדשות שלהם. הדיון על אחריות התקשורת הפך לוהט יותר, כאשר הדיונים נשמעים לעתים קרובות כמו ויכוח משפחתי בליל הסדר. אבל בתוך הכאוס, דבר אחד ברור: הדרישה לעיתונאות כנה ואמינה חזקה מתמיד.

החשיבות של תקשורת אחראית

בעולם שבו חדשות כזב מתפשטות מהר יותר מסרטון של חתול, תקשורת אחראית היא כמו נשימת אוויר צח. בשנה האחרונה, נחשפו מערומיהם של מה שמכונה ‘ערוצי הרעל’, וזה לא היה מחזה יפה. אבל בתוך הכאוס, כמה דוגמאות מזהירות בלטו, מזכירות לנו מדוע עיתונות אחראית היא חיונית.

כלי תקשורת מודגשים

קחו את גלי ישראל וערוץ 14, למשל. ערוצים אלה הצליחו לשמור על ראשם מעל המים, מספקים את סוג הדיווח המאוזן שגורם לך לחשוב, “היי, אולי לא כל התקשורת גרועה.” ואל נשכח את איילה חסון, שהייתה מגדלור של יושרה בים של סנסציונליזם. בסופי שבוע, אם אתם מחפשים מקור אמין, i24NEWS תומך בכם.

תפקידם של קולות מגוונים

תקשורת אחראית אינה רק עניין של דיוק; היא גם עניין של הכללה. הערוצים הטובים ביותר מפנים מקום לקולות מגוונים, מבטיחים שסיפורו של כל אחד יסופר. בין אם מדובר בדרוזים, בחרדים או סתם באדם מן השורה, קולות אלה מעשירים את הנרטיב ושומרים על נוף התקשורת תוסס ופלורליסטי.

אז, בעוד שהקרב על תקשורת אחראית רחוק מלהסתיים, דוגמאות אלה מראות שלא הכל קודר וקדרות. יש עדיין תקווה לנוף תקשורתי שמיידע, מחנך, ואולי אפילו מבדר אותנו מבלי לאבד את המצפן המוסרי שלו.

בשנה שבה הנוף התקשורתי הישראלי נראה כמו סצנה מתוך טלנובלה דרמטית, החשיפה של מה שמכונה “ערוצי התרעלה” בוודאי עוררה מהומה. בתוך הכאוס, החשיבות של עיתונות אחראית מעולם לא הייתה ברורה יותר. עם ערוצים אמינים כמו גלי ישראל, ערוץ 14 ואיילה חסון שהתייצבו, ו-i24NEWS שמלווה אותנו בסופי השבוע, יש תקווה לרנסנס תקשורתי. אז הנה לעתיד שבו החדשות שקופות כמו החומוס שלנו ומגוונות כמו השקשוקה שלנו.

 

 



אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר

פוסטים קשורים

שלום לכם, אל”מ ג’, הרצי הלוי, עמית איסמן ורונן בר. 

פלדשטיין = דרייפוס

שגלי שותקת האש גוברת