מיכאל איתן – “את הח”כ הזה אי אפשר היה להפסיק”.  

מבקרים את מיקי :  ” מי שהעז לתקוף את ראש הממשלה שמיר שאינו פועל בנחישות למען שלמותה ובטחונה של ישראל שינה כוון וסתר את עצמו לאחר שנים כשפעל לקידום פשרות מדיניות בהן יוזמת “ביילין-איתן” “

הכרנו אי-שם ב- 1993 בפעילות הבחירות לרשויות המקומיות, אני פעיל במסגרת צעירי הליכוד במצודת זאב והוא ח”כ פעיל שחיזק אותנו בשטח, זכיתי לעבוד איתו כמה שנים כיועצו במשרד המדע ובמשרד ראש הממשלה בממשל נתניהו, וכשהמשכתי לתפקידי עם ראש הממשלה שרון דאגנו לשמור על קשר מקצועי וחברי קרוב שנמשך 30 שנה עובר לתקופת מחלתו ועד הליכתו מאיתנו. 

כיו”ר צעירי חרות, ארגן מיכאל איתן מאות משפחות לגרעין התיישבותי כבר בסוף שנות ה-70. הוא היה יזם התיישבות מהמעלה הראשונה שפעל להקים את יישובי שבעת הכוכבים אי-שם ב- 1981 במיקום חשוב ביותר- בין הערים קלקיליה, טייבה וטירה. הישוב העיקרי היה כוכב יאיר צור יגאל שנוסד על גבעת טרשים בשרון המזרחי. את הקמת היישוב הוא יזם יחד עם קבוצת חולמי​ם מצעירי חירות ובהם: יאיר ניב, אלי רייך ודודו קולר. על פי עדותו של מיקי הייתה זו בת שבע חרמוני, בתו של מיכאל דקל סגן שר החקלאות ומראשי משקי חירות-בית”ר, שפנתה אליו והציעה לקרוא ליישוב החדש על שמו של אברהם שטרן-מייסד ומפקד הלח”י. הישוב היה חלק מ”תכנית הכוכבים” של אריק שרון כשר הבינוי והשיכון שנועדה לעבות את ההתיישבות היהודית לאורך קו התפר, להקל על העומס מאזור החוף ולענות על הביקוש שגבר באותן שנים לבנייה למגורים צמודת קרקע. במסגרת תכנית הכוכבים הזו הוקמו גם היישובים – מודיעין, שוהם, לפיד, מתן, צור יגאל, בת חפר, קציר וחריש. לפני שלוש שנים חגגו 40 שנה לכוכב-יאיר. מיכאל איתן משך אליו את תשומת הלב של ותיקי היישוב ומקימיו לאחר שכמעט לא נראה בציבור עקב מחלת הפרקינסון בה חלה כמה שנים קודם. מיקי, היה אורח הכבוד בטקס וקיבל את “אות יקיר היישוב”, כי היה הרוח החיה מאחורי הקמתו ורבים העריכו זאת מאוד.

מיקי חשף פעם אחת את המקור לעמדותיו לפיהם פעל ללא לאות ואמר: “את השקפתי הפוליטית עיצבו יותר מכל- עיתון ושבועון. מגיל צעיר קראתי אותם. העיתון היה ביטאון תנועת החרות – עיתון יומי שאותיות גדולות בראש עמודו הראשון: “חרות” הקנו לו את שמו ומתחתן באותיות קטנות אך מודגשות, נכתבו עקרונות היסוד של התנועה: “לשלמות המולדת, למיזוג גלויות, לצדק סוציאלי ולחרות האדם”. השבועון שעיצב את השקפתי היה “העולם הזה”, שעורכו אורי אבנרי חרת על דפיו את המוטו: “ללא מורא וללא משוא פנים”. נדמה לי ששם בשדות הקרב המודפסים של אורי אבנרי ומנחם בגין נזרעו בתודעתי זרעי החוקה, ריסון הממשל, חירות הפרט, והגנה על מיעוטים וחלשים.” 

מיקי היה אחד מאנשי הציבור הישרים, ההגונים, המקצועיים, הערכיים, והרגישים ביותר במערכת הפוליטית בישראל. איש ציבור אמיתי למען הציבור. הוא היה נכון לקבל עליו כמעט כל משימה ואתגר לעיתים כמו ילד קטן היה מסתער לביצועה: כשהכנסת עבדה על מערכות ישנות ולא יעילות מיקי ומאיר שיטרית שהיו חברי ועדת המחשוב בכנסת פעלו ושדרגו את כל מערכות המחשוב לשיפור עבודת הכנסת . כשנשיא מייקרוסופט ישראל- אריה סקופ נדרש לסיוע עם התקן לשפה העברית למחשבים ולאינטרנט בישראל ופנה למיקי הוא מיד התייצב לסייע. סקופ סיפר שארגן יחד עם מיקי קורסי מחשוב לחיילים משתחררים, קורסי תוכנה ולימוד מחשבים בישובי הפריפריה וללא מיקי איתן זה לא היה מצליח. 

 

מיקי היה איש חזון והיה הראשון להצעיד את ישראל אל עידן האינטרנט, הקים את שירותי הממשלה ברשת ועמד בראש ממשל זמין, הקים את ‘ישראל דיגיטלית’, המיזם הישראלי שהצעיד את הממשלה אל עידן המידע ושיפר מאוד את עבודת הממשלה כשר הראשון שמונה לתפקיד זה. 

מיקי היה שומר חוק מורכב ולא קל, אמר עליו עורך עיתון: “כשהוא מזהה אי צדק או שחיתות, הוא לא מסוגל לשתוק. משתלטת עליו אובססיה לחקר האמת ולחשיפת המושחת”. ואכן כשנתקל בעוולות וזלזול באזרח הקטן הוא לא היסס להעמיד במקום את פקידי המדינה שאחראים לעוול הנורא. כשקיבל מאות תלונות ופניות מנפגעי ההתנתקות מיד הזמין לוועדת ביקורת המדינה את נציגי המשטרה והפרקליטות ביניהם שי ניצן שהפגין זלזול בפניות הללו- מיקי הטיל עליהם את האחריות לחוסר הסיוע והעמיד אותם במקום בצורה קשה. כשפנו אליו ארגוני המוניות שסבלו מיחס מזלזל מצד משרד התחבורה הוא הזמין את מנכ”ל משרד התחבורה למשרדנו לפגישות מורכבות עד שסייע לפתור את המשבר ביניהם. כחבר כנסת הוא היה מגיע למשכן ביום שני בבוקר ולא יוצא ממנו עד רביעי –חמישי, אז שב למשפחתו בכוכב יאיר וביתר הזמן הוא פשוט ירד לשטח ופגש את עם ישראל ברחבי המדינה. כשהיה צריך להעלות לסדר היום את סבלם של תושבי שדרות והסביבה מירי בלתי פוסק של קסאמים- הוא פשוט לקח את מטלטליו ועבר להתגורר שם פיזית כמה שנים. בתקופתו, הוא חוקק יותר מכולם, נכח במליאה יותר מכולם, ניהל דיוני ועדות והשתתף בוועדות יותר מכולם. היה מחלוצי השקיפות בממשלה והיה הראשון לחשוף את לוח הזמנים שלו ואת תלוש השכר שלו, הוא הכיר את תקנון הכנסת טוב מכולם ופעל לתקנו ולשדרגו במהלך השנים. מיקי נאבק למען הצדק גם במחיר אישי אותו שילם, כשעלו ספקות בהתנהלות כמה גורמים ברצח רבין ז”ל- והיינו צריכים לאשר ולגייס עדויות חדשות שקיבלנו בנושא, פשוט עלינו לרכב ונסענו בשעת לילה מאוחרת ליעדים כמו חברון כדי לפגוש גורמים שהעידו ומסרו לנו מידע חשוב ששימש אחר כך את ועדת שמגר. כשחשפנו מידע חשוב בנושא “פרשת העמותות” של ברק ונדרשנו לפגישה עם ראש הממשלה ביום ראשון, מיקי הקפיץ אותי במוצ”ש להגיע ליעד “מסוכן” בשכונה דרום תל אביבית כדי לתעד את הפעילות הפלילית, סמכנו זה על זה בצורה עיוורת, ואכן השגנו המידע הקריטי ששימש את נתניהו במסיבת העיתונאים למחרת. 

 

במשך שנים הוא פעל למימוש רעיון החוקה בישראל נוכח התנגדות נחרצת של חלקים בציבור, כתוצאה משתי סיבות מרכזיות לטענתו: “מדיניות האקטיביזם השיפוטי של ברק בצעד חד צדדי ומעורר מחלוקת על כינונה של חוקה ועל סמכות בית המשפט לבטל תוקפם של חוקים שתוכנם עומד בסתירה לאותה חוקה”. איתן התנגד למהלך הזה ועוד יותר התנגד לדרך שבה הוא בוצע. והשני, כשנבחר לתפקיד יושב ראש ועדת החוקה. חלומו היה שהפרקים שגיבש עם חבריו במשך שנים יובאו בפני הכנסת, ויתאגדו יחד לחוקת המדינה המוסכמת. לצערו הוא לא הספיק להשלים את אחת ממשימות חייו. אף אחד! לא ייקח ממנו את העובדה שהוא היה הראשון לזהות והראשון להזהיר! באותו ליל הצבעה שנוי במחלוקת במרץ 1992 על שני חוקי יסוד שהפכו ל”חוקה” בהדרגה ובהטעיה עם 32 תומכים בלבד- אף אחד לא הקשיב לו אז והיום לצערנו כולנו משלמים את המחיר במשבר חוקתי מתמשך ומסוכן. ללא ספק! ניסיונו הרב; הגינותו ומקצועיותו של מיקי איתן כל כך חסרים לנו היום בניסיון לפתור את אותו משבר חוקתי שמאיים על יציבותנו כאן.כשסיים את תפקידו בממשלה ופרש סיכם את פעילותו הטכנולוגית לסגירת הפער הדיגיטלי ושיפור השירות לאזרח במילים: “כל הפרויקטים שהנעתי במשך שנים רבות בתחומים השונים, הוטמעו ביחידות הממשלה השונות והמגזר הציבורי וימשיכו לפעול גם אחרי לכתי”.

בפן הפוליטי מדיני, בעיקר בשנים האחרונות מיקי אכזב רבים בליכוד ושילם על כך מחיר פוליטי כבד על עמדותיו העצמאיות. כמי שבתחילת דרכו הפוליטית עמד בראש “שדולת חזית ארץ ישראל” בכנסת, פעל בנחרצות לחיזוק ההתיישבות כולל עמידה איתנה ואסרטיבית שלו בביקורים תכופים ביהודה ושומרון עם דגש על העיר חברון והנהגתה ועד למניעת הריסת בתים בעיר דוד גם כשחטף דחיפות כואבות מהשוטרים שבאו לפנות את יושבי הבתים, מי שהעז לתקוף את ראש הממשלה שמיר שאינו פועל בנחישות למען שלמותה ובטחונה של ישראל שינה כוון וסתר את עצמו לאחר שנים כשפעל לקידום פשרות מדיניות בהן יוזמת “ביילין-איתן”, מ-1997 שעסקה ב”הסכמה לאומית לקראת הסדר הקבע עם הפלסטינים”. התוכנית דיברה על מעין “אוטונומיה” וכפי שמיקי הגדיר: “במזרח יכלול גבול הביטחון של ישראל את בקעת הירדן, במערב יסופחו לישראל הישובים היהודיים וביתר השטח תוקם יישות פלסטינית מפורזת”. היום אני יכול לספר ברמז קל כי הוא לא פעל לבדו ביוזמה זו מתוך הליכוד, הוא עדכן ב”חצי אישור” שקט ו”לא פורמלי” בכיר בהנהגת הליכוד שקיבל ממנו את סיכומי הרשמים והעמדות של הצד השני וגילה לי שהיה מעודכן לטענתו בכל הנושאים לתכנון פתרון עתידי מול השאלה הפלסטינית אליה נדרש בהמשך. לאחר שנים הוא אף השתתף בכנס של “יוזמת ז’נווה” וטען: “שחזון ארץ ישראל השלמה זה חלום שלא יכול להתגשם, הרוב המכריע מוכן לוויתורים משמעותיים למען השלום”. רבים בליכוד ובמפלגות הימין כעסו על עמדותיו אלו, הגיבו לו בהכפשות ובמשך השנים אף פעלו לדחוק אותו הצידה בשל הפיכתו ל”יונה פוליטית” בימים שהימין נאבק על עמדותיו מצד רבים וגם בשל עקשנותו לשמש כשומר החוק, חושף השחיתויות ומנהל המלחמות המוביל בישראל מה שהפריע למיעוט גורמים שחברו יחד לצערנו להזיזו מרשימת הליכוד לכנסת.  

בספטמבר 2019 ערב הבחירות כשהוא פגוע וכועס מאוד הוא כתב פוסט קשה ומורכב שהופנה בעיקר לחבריו המאוכזבים בליכוד: “במשך 50 שנים הייתי חבר פעיל ומסור בתנועת החירות, גח”ל והליכוד ומילאתי תפקידים חשובים במערך המפלגתי. 30 שנים כיהנתי מטעם הליכוד כחבר כנסת וכשר. בבחירות 2013 לא נבחרתי. קיבלתי את דין הבוחר ברוח דמוקרטית, ולמרות הצעות שונות, לא עזבתי את הבית. המשכתי לשרת את תנועת הליכוד ולתמוך בה, למרות שהליכוד של נתניהו התרחק בהתמדה מערכי התנועה הלאומית-ליברלית מימי בגין, עמדות שנחשבו טבעיות בנושא טוהר המידות וצניעות אישית, הפכו ל”מיושנות”….”ומה אדם עם דעות כמו שלי, שמאמין בעקרון הפרדת הרשויות ועליונות שלטון החוק, צריך לעשות במצב הנתון הזה?…היום, נתניהו הוא הליכוד והליכוד הוא נתניהו. על פיו יישק דבר. נעלמו חילוקי דעות לגיטימיים ותוססים ואת מקומם תפסו הצהרות נאמנות של צמרת הליכוד למשפחה השלטת. הליכוד זקוק למנהיג ראשון בין שווים, שיוכל לאחות את הקרעים, ולבנות מחדש את המפלגה ואת ההסכמה הלאומית, התלבטתי ארוכות. צר לי, בפעם הראשונה בחיי, לא אוכל להצביע לליכוד”. ללא ספק היו אלו דברים קשים שלא רק שונאיו של מיקי תקפו ולא יכלו לשמוע אותן אלא אף רבים מתומכיו וחבריו שהאמינו שניתן לאחות את הקרע ולאחד כוחות למען ניצחון הליכוד בבחירות ובטח שלא לפעול כפי שבחר לעשות בהוצאת הוויכוח החוצה לכלל הציבור ערב הבחירות ולא להתמודד עמו במסגרות הקיימות אותן הכיר היטב בתוך תנועת הליכוד. בפגישותינו האישיות עת ליוויתי אותו במחלתו בשנים האחרונות הוא הציף את הנושא מדי פעם, בעיקר כשהעליתי בפניו את תוצאות ההפיכה המשפטית של ברק וממשיכי דרכו והפגיעה האנושה בעקרון הפרדת הרשויות שגרמו למשבר חוקתי מסוכן – שני נושאים שנאבק בהם שנים ושאלתי אותו האם היה זה כדאי? האם כך בחר שיזכרו אותו אוהדיו ותומכיו? הוא היה מרוכך יותר ורגוע אך התעקש שבסך התמונה הכוללת עמדתו לא השתנתה, אני התעקשתי לבקר זאת בצורה חברית ואוהבת ולומר לו בעדינות שבהתקפה זו הוא הגזים לדעתי ופגע בעצמו ובמורשתו הפוליטית וכמי שמכירו טוב מרבים אחרים יכולנו יחד למצוא מסגרת טובה יותר להעברת המסרים הכואבים הללו מבלי לפגוע ברבים מחבריו ותומכיו שליוו אותו צמוד במשך עשרות שנים במערכת הפוליטית ותמהו על המהלך. 

מיכאל איתן, שימש כשר המדע והטכנולוגיה, כשר לשיפור השירות הממשלתי וכשר ללא תיק בממשלות ישראל, כמו גם כח”כ במשך 28 שנה ברציפות, איתן החזיק בשיא, כמי שנשא את הנאום הארוך ביותר בתולדות הכנסת, בעת שנימק את הסתייגויותיו לתקציב המדינה לשנת 1993. איתן עמד על דוכן המליאה במשך 10 שעות ו-7 דקות, ובאורח נדיר עסק רובו של הנאום בנושא הנדון – תקציב המדינה. הוא היה איש רב פעלים ששלטון החוק, שירות לאזרח, עשייה חברתית למען החלש והתיישבות, היו נר לרגליו. הוא דגל בתוכנית לאימוץ חוקה לישראל: שתכלול את העקרונות בהן האמין כמו “זרעי החוקה”, “ריסון הממשל”, “חירות הפרט”, “הגנה על מיעוטים” ושקד רבות בשמירה על עקרון הפרדת הרשויות כשכל רשות זוכה למעמד ולכבוד הראוי לה אך לא דורסת את חברתה, ללא ספק! הוא היה איש ציבורי אמיתי למען הציבור, פרלמנטר מצוין, פוליטיקאי רגיש ומחוקק חרוץ ויעיל. זכיתי לעבוד עימו במשרד ראש הממשלה ובמשרד המדע והטכנולוגיה קידמנו שיתופי פעולה מוצלחים, למדתי ממנו המון ואף הפכנו לחברים קרובים יותר כשליוויתי אותו עם המחלה עד יום לכתו. ביום לכתו אמר עליו שר הפנים משה ארבל: “מיקי היה פוליטיקאי יוצא דופן, שליח ציבור במובן הישן, ששם את ענייני הציבור בראש מעייניו. שליחותו הציבורית נמשכה עשורים רבים. ב-1984 הגיע לכנסת שם שירת, לא כיהן, במשך 29 שנים. הוא היה פרלמנטר חרוץ ונקי כפיים. הלוואי שכמה שיותר חברי כנסת יבחרו ללכת בדרכו”.

 

יהי זכרו ברוך. 

__________________________________________________________

הכותב: ד”ר איתן לסרי, מומחה לממשל ומנהל ציבורי שירת בממשלה ובכנסת בין השאר כיועצם של ראשי ממשלה שרון ונתניהו, והשר מיכאל איתן עמו פעל שנים והפך לחברו הקרוב.

 



אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר

פוסטים קשורים

הנגד א’:אהרון ארי רוזנפלד שחררו אותו הביתה !

מה שלא העזה חני לעשות בחייה, עושה משפחתה במותה

אהוד ברק ברח עכשיו מטראמפ