16.2 C
תל אביב
22 בנובמבר 2024
ליכודניק
ישראל – מעצמה
באנר ראשי באנר ראשי דעות

ישראל – מעצמה

כיצד הפכה ישראל למעצמה תחת נתניהו ?

 

 

עשור של מעצמה

העשור האחרון שתם לאחרונה עומד בסימן הפיכתה של ישראל למעצמה אזורית, תהליך שרשום כולו על שמו של נתניהו. בעשור שהחל עם בלימת המשבר הכלכלי של ספטמבר 2008 הסתיים כשישראל מחזיקה בנתונים הטובים ביותר אי פעם. האבטלה עומדת על 3.8 אחוז (בתחילת העשור עמדה על 6%) ותל”ג לנפש זינק מ-30 אלף דולר ל-40 אלף, עם צפי לגידול, ישראל החלה את העשור תלויה במדינות זרות ובפחם לתפעול משק הפחם שלה, ופותחת את העשור (תרתי משמע) כמשק אנרגיה עצמאי. בסוף העשור ישראל מתהדרת ברישות חסר תקדים של שטחה בכבישים ובמסילות, ובשדה תעופה בינלאומי נוסף. בתחילת העשור הקודם נפתחה רכבת קלה בירושלים ובתחילת העשור הנוכחי צפויה להיפתח רכבת קלה נוספת (תחתית) בתל אביב. באר שבע הפכה לעיר ההייטק של ישראל, והפריפריה כולה חוותה פריחה חסרת תקדים.

בראש ובראשונה העצמאות הישראלית בתחום האנרגיה היא נקודת ציון בהיסטוריה הכלכלית של ישראל, לצד אירועים כמו האינפלציה של שנות השמונים והרפורמות של ממשלת שרון השנייה.

אין דרך להסביר עד הסוף עד כמה נושא האנרגיה קריטי. היות וישראל מנצלת שדה גז ענקי לצרכי המשק שלה ולייצוא, מרכיב האנרגיה הופך למרכיב קבוע בתפישת הביטחון הלאומי. האסדות דורשות ספינות שמירה שיגנו עליהן, שכן אסדות הן מטרות קלות בעלות פוטנציאל הרס עצום.

בעת כתיבת המאמר חותם נתניהו באתונה על הסכם צינור עם יוון וקפריסין, שתי מדינות ים-תיכוניות בעלות קשרים אסטרטגיים הדוקים עם ישראל. על פי ההסכם, יעבור צינור גז דרך קפריסין ויוון לתוך אירופה כולה ויכניס לישראל מיליארדים. לראשונה בשבעים שנות קיום, ישראל מציעה לעולם משאב שאינו חול או תפוזים.

הפסגה באתונה דורשת מישראל שתי פעולות מרכזיות לנושא האנרגיה והאסטרטגיה האזורית: האחד, הפיכת משרד האנרגיה למשרד קבינט קבוע, עם סמכויות בנושאי מחקר, מחוץ וביטחון. מעצמה חייבת מדיניות אנרגיה מוסדרת וארוכת טווח שמתכנסת לתוך מדיניות הביטחון הכללית שלה. הדבר השני הוא הרחבת שיתוף הפעולה עם יוון וקפריסין למדינות נוספות בים התיכון, ולנושאים נוספים כמו מכסי סחר, הגנה וביטחון, איכות סביבה ועוד. קידום פרויקטים בינלאומיים שכאלה הם סימנים של מעצמה. את העשור החדש תעביר ישראל בהיכרות עם תפקידי ומאפייני המעצמה, ותצטרך להתאים את עצמה, כלכלית ומנטלית.

ביטחון ובידוד

בעשור שעבר ישראל הגדילה את הוצאות הביטחון שלה לטוב ולרע, ברכישת כלי נשק מתקדמים ובגיוס כלי מגן קריטיים כמו כיפת ברזל וגדר הגבול בדרום. הממשלה הציבה לעצמה משימה – רישות המדינה כולה בכיפות ברזל. המשימה כמעט הושלמה. המערכה מול איראן התחממה. איראן יושבת כיום קרוב לגבולנו הצפוני בשתי מדינות, לבנון וסוריה, בעצמה ובאמצעות גרורתיה. העימות בין ישראל לאיראן יהווה את נקודת המבחן הביטחונית של העשור החדש, ותשפיע השפעה עמוקה באזור. לכן על ישראל לקפוץ על ההזדמנות החד פעמית שארצות הברית מציעה – ברית הגנה. אם ישראל תחתום על כך, המשמעויות הביטחוניות יהיו אדירות.

לצד זה ישראל חייבת להחיל ריבונות כל עוד טראמפ והאוונגליסטים בבית הלבן, ולהפוך את ריבונות ישראל בגושים (ואף יותר מהגושים) לעובדה מוגמרת. אם טראמפ יזכה לכהונה נוספת – מה טוב.

בשלוש השנים הראשונות של העשור הקודם מילת המפתח הייתה “בידוד מדיני”. את העשור החדש ישראל פותחת כמדינה מחוזרת ומבוקשת, הן ברמה העולמית והן ברמה האזורית. אין זה אומר שישראל אינה מבודדת. עדיין אין לנו יחסים רשמיים עם לא מעט מדינות באזורנו ויכולת התנועה הפיזית שלנו מסתיימת בגבול ירדן-סעודיה וגבול מצרים-לוב/מצרים-סודן. איראן, ההייטק, העוצמה, היציבות והחדשנות שינו את המצב. ישראל מתחילה לרקום יחסים עם סעודיה והמפרציות, וכן עם מדינות אפריקניות שבעבר לא היו יחסים עימן. ישראל עומדת בחוד החנית במאבק נגד איראן, הגורם המערער המרכזי במזרח התיכון כיום, ושמאיימת על שלומן של מדינות האזור. המאבק באיראן יגיע לשיאו בעשור הנוכחי

 

יעד לבחירות

הבחירות החדשות מצריכות את הליכוד לחדש. שתי מערכות בחירות שסקו רק בנתניהו נמאסו על הציבור. לעינו לתת לציבור תמריץ להצביע, ולכן על הליכוד לפרסם תכנית עבודה ברורה בנושאי הביטחון, החוץ, הכלכלה, המשפט, הפנים והחברה לארבע השנים הקרובות. עלינו להבטיח ליישם את ברית ההגנה, החלת הריבונות והעמקת הבריתות האזוריות, עלינו להבטיח ביטול של תקנות על בניה, שוק ההון ועסקים, עלינו לפנות להפרטת גופים ממשלתיים כמו חברת החשמל, עלינו להוביל באמת את המאבק למערכת משפט נקיה ולמערכת אכיפה בריאה, עלינו לקדם לגליזציה של מריחואנה, וביטול של חוקי האגודות העותמניות בנושאי עבודה, בקיצור – אנחנו צריכים מצע.

המצביעים חייבים תמריץ אמיתי לצאת ולהצביע. תיקיו של ראש הממשלה, מרכזיים ככל שיהיו, לא עומדים בלב העניין של המצביע הממוצע, ואחוזי ההצבעה משני הסבבים הקודמים יוכיחו זאת. עלינו להביא לציבור את מה שהוא רוצה: טיפול בבעיות הבוערות שעל סדר היום וקידום יעדים שחשוב לטפל בהם.

אם נעשה זאת ונעשה זאת נכון, נוכל לא רק לנצח במשחק המנדטים, אלא גם להרכיב ממשלת רוב ימנית, שתמשיך להוביל את הפיכתה של ישראל למעצמה.



אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר

אולי גם זה יעניין אותך

נבחרי הליכוד זוכרים את בגין – סגן השר איוב קרא

אריק זיו ויזר

קורן אצל ענת וצחי וייצמן

אריק זיו

לגבות מחיר מסרקוזי

אריק זיו ויזר

בין מציאות השלום לפעמוני המלחמה

מנדי ספדי

פרשת ויחי – ירידה לצורך עלייה

אלי כהן

חובבי ציון החדשים – העצב הכואב של השמאל

אריק זיו ויזר
דילוג לתוכן