הרמטכ"ל לא קובע את מטרות המלחמה – הממשלה כן

הרמטכ

הסערה סביב דברי הרמטכ"ל נולדה ממניפולציה תקשורתית. תזכורת: צה"ל כפוף לדרג המדיני, ויעד המלחמה שנקבע – הכרעת חמאס, לא ויתורים תמורת אשליות.

השיח הציבורי והתקשורתי סביב תדרוך הרמטכ"ל השבוע ממחיש היטב את הבעיה: בזמן מלחמה – לא כל ויכוח צריך להיות מועבר לזירה התקשורתית. ובוודאי שלא כשהוא מנותק מהקשרו.

כתב חדשות 12, דורון קדוש, ציטט את הרמטכ"ל כאילו אמר ש"השבת החטופים היא היעד המרכזי של המלחמה" – ומכאן פרצה סערה. אבל במהרה התברר: הדברים נאמרו ביום שלישי, לפני שראש הממשלה קבע פומבית וחד-משמעית שהיעד העליון של המלחמה הוא הכרעת חמאס. זו לא סתם הבהרה – זו מדיניות.

הבעיה? בתקשורת הישראלית יש לא מעט מי שמעוניינים לייצר פער בין הדרג הצבאי למדיני. לקבע תודעה כאילו צה"ל חושב "אחרת". אבל צה"ל איננו גוף עצמאי – הוא כפוף לממשלה, והיא זו שקובעת את מטרות המלחמה.

בפועל, גם הרמטכ"ל עצמו לא קבע סדרי עדיפויות, אלא הסביר: מדובר בשני יעדים מרכזיים – השבת החטופים והכרעת חמאס – ואין ביניהם סתירה. להפך: רק הכרעה של חמאס תיצור תנאים אמיתיים להשבת החטופים.

הוויכוח שמנסים להלהיט – כאילו צריך "לבחור בין השניים" – משרת בעיקר את אלה שרוצים לסיים את המלחמה מוקדם, גם במחיר ניצחון חלקי. הם אלה שמפמפמים "רק להחזיר את החטופים", גם אם זה יעלה בשחרור אלפי מחבלים, גם אם זה יחזק את חמאס, גם אם תוך שנה נמצא עצמנו מול אוקטובר נוסף.

אבל הממשלה קבעה יעד אחר: למוטט את שלטון הטרור בעזה. זהו יעד מוסרי, ביטחוני ולאומי. והחזרת החטופים? היא לא סותרת אותו – היא חלק בלתי נפרד ממנו.