צדיק חברתי !

 

חיים כץ: ” פערי השכר המשמעותיים בין גברים לנשים במשק הישראלי חייבים להעלם. המדינה

חייבת לקדם את השוויון בין המינים ולשים סוף לאפליית נשים בעבודה”.

 

הצעת החוק של חה”כ חיים כץ בדבר שכר שווה לעובדת ולעובד – הארכת התקופה לקבלת הפרשי שכר או גמול אחר – אושרה אתמול בוועדת השרים לחקיקה.

הצעת החוק של חיים כץ היא בבחינת בשורה חשובה לכלל ציבור הנשים בישראל ובפרט לציבור הנשים העובדות. הצעתו מהווה פריצת דרך לשיפור מעמדן של הנשים בישראל. הצעת החוק תקרין על שוק העבודה והחשוב מכל תביא לצמצום הפער, הבלתי נסבל, בשכר בין גברים לנשים העומד כיום על כ 30%. במילים אחרות, על כל שקל שגבר משתכר אישה משתכרת, על אותה עבודה, 70 אג בלבד!

קצת היסטוריה: לפני 16 שנה חוקק חוק ” שכר שווה לעובדת ולעובד”( 1996). מטרת החוק הייתה למנוע אפליה ולקדם את השוויון בין גברים לנשים.

היה זה נדבך חשוב במאבק לצמצום הפערים בין גברים לנשים בשוק העבודה. אבל, בדומה לחוקים אחרים הבאים לשנות הבניה חברתית המוטמעת היטב במרקם החיים שלנו, גם כאן על אף החקיקה, נותרו פערי שכר מאוד משמעותיים בין נשים לגברים במקומות העבודה, כאשר אין שוני מהותי בתפקיד.

המהפך: לפני כחודש ימים בפסיקה תקדימית בעניינה של אורית גורן שעתרה יחד עם שדולת הנשים בישראל“, הגוף העומד בשני העשורים האחרונים בחזית העתירות המובילות במאבק לשוויון בין המינים. כגון: בגצ אליס מילר (1995) שהביא לפתיחת קורס הטיס לנשים ובעקבות זאת נפתחו בפני חיילות צה”ל עוד 16 סוגי תפקידים קרביים. בגצ דירקטוריונים שהעלה את אחוז הנשים החברות בדירקטוריונים מ 3% אל מעבר ל 30%.

העתירה בשם שדולת הנשים ואורית גורן הוגשה בעקבות פסיקת בית הדין לעבודה, שדרש נטל הוכחה גבוה מגורן שבקשה לתבוע פיצויי ללא הוכחת נזק ממעביד שהפלה אותה בשל היותה אישה.

גורן להזכיר, הועסקה כיועצת במחלקת כלי עבודה ושכרה היה 17 שקלים לשעה. בעוד שכרו של גבר יועץ באותה מחלקה היה 26 שקלים לשעה. השניים התקבלו לאותה עבודה. כישוריה וניסיונה של גורן עלו בהרבה על אלה של עמיתה. כך הוכח בבית המשפט.

בפסיקתו קבע בג”צ כי העובדה שהעותרת בקשה שכר נמוך יותר מעמיתה הגבר אינה מצדיקה את הפערים בשכר, אינה מצדיקה את האפליה.

אין ספק שההחלטה התקדימית של בג”צ תאפשר לנשים לתבוע פיצויים ממעסיקים ששלמו להן באופן משמעותי פחות מעמיתיהם הגברים באותו תפקיד. ככל שרף הפער בשכר בין עובד לעובדת יהיה משמעותי יותר כך יוטל על המעביד נטל הוכחה כבד יותר.

עוד קבע בג”צ כי אין צורך להוכיח קיפוח בשכר בשל היותך אישה ונטל ההוכחה יעבור למעביד שיצטרך להוכיח כי הפער בשכר נובע מסיבה עניינית ולא בגין היותך אישה. בג”צ הכיר בעובדה שלעיתים כושר המיקוח של נשים פחות בהרבה ביחס לגברים בבואן לבקש שכר. טענת המעסיק שהפער בשכר נובע ממשא ומתן חופשי בין המעסיק לעובדת, אינה עילה מספקת שתצדיק פערי שכר משמעותיים כגון אלה המתקיימים בשוק העבודה שלנו.

יוזמתו של חה”כ חיים כץ בעקבות פסיקת בג”צ, היא נדבך חשוב, מעין כמוהו, במאבק נגד הפליית נשים בשוק העבודה. אין ספק שהצעת תיקון החוק תביא להנגשת ציבור נשים גדול למימוש ומיצוי זכותן לשכר שווה, כמתבקש בחברה דמוקרטית ושוויונית בעלת ערכים חברתיים כשלנו.

שאפו לחיים כץ/ צדיק חברתי/……



אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר

פוסטים קשורים

יום הולדת לאבי דיכטר

הדרך למשילות עוברת דרך ניקוי אורוות בכנסת

דודי אמסלם – אופוזיציונר מצטיין!