דנון מעורר קונצנזוס בקרב העולים
מאז שחבר הכנסת דני דנון נבחר לתפקיד יו”ר ועדת הכנסת לעלייה ולקליטה, נושמים לרווחה העולים ממדינות מערביות. לאחר ישיבת הועדה בעניין העולים מצרפת, שהתקיימה ב- 6 בדצמבר 2010, הפנים משרד העלייה והקליטה כי הוא לא מיועד רק לעולים מחבר העמים. בישיבת הועדה שהתקיימה אתמול (5 בינואר 2011) הועבר מסר לא פחות חשוב למשרד הבריאות: לא ייתכן שהמשרד יהווה משכול לעליית רופאים לארץ.
בישיבת הועדה השתתפו ארגוני עולים כגון מועצת ארגוני העולים בישראל, ארגון נפש בנפש, ואגודת בוגרי מוסדות להשכלת על מצרפת. מהדיון עלה כי, בעוד ויש בישראל מחסור ברופאים, הרי שתהליך קבלת רישיון לרופאים בישראל מהווה מחסום לקליטת רופאים עולים. עקב כך, חלק מהרופאים מחליטים שלא לעלות לישראל, או לעזוב לאחר תקופה קצרה או להגר למדינות אחרות, או בלית ברירה לא לעסוק במקצועם. דבר זה מביא לא רק לתמריץ שלילי לעליה אלא גם לאי מיצוי ההון האנושי הנמצא בארץ ומונע את פתרון בעיית המחסור ברופאים הקיימת היום.
עוד עלה מן הדיון כי לאגף לרישוי מקצועות רפואיים במשרד הבריאות אין קבלת קהל בכלל. הקווים הטלפונים תמיד תפוסים והשיחות מתנתקות. הפקסים שנשלחים לאגף לרישוי מקצועות רפואיים נעלמים או, במקרה הטוב, מגיעים ליעדם לאחר כשבועיים. לא קיים כתובת דואר אלקטרוני לפניות הציבור באגף לרישוי מקצועות רפואיים. כמו כן, הרופאים העולים מתבקשים על ידי אגף הרישוי לתאר את ניסיונם המקצועי לועדות שונות. ואולם ועדות אלו מתקיימות לעתים נדירות מאוד (בפעם בכמה חודשים), ועל כן תהליך הרישוי מתעכב. ההודעות על קיומן של הועדות מגיעות רק ימים ספורים קודם לקיום הוועדה (בדואר רגיל). כאשר המכתב אינו מגיע ליעד הנכון, או כאשר העולה אינו יכול להגיע לאותה וועדה בהתראה קצרה כל כך, הוא נאלץ לחכות עוד חודשים רבים מאוד עד לקיום הוועדה הבאה. הסחבת בוועדות יוצרת מצב בו עולים צריכים לשבת בבית ללא מעש וללא פרנסה, כיוון שאינם מורשים לעבוד ללא רישיון. נכון להיום נבדקים מסמכים רק לאחר קבלת תעודת זהות, דהיינו לאחר העלייה. עובדה זו מקשה מבחינה כלכלית על עולים רבים בחודשים הראשונים לעלייתם. העולים צריכים לחכות חודשים רבים עד שיקבלו את רישיונם ויוכלו להתחיל לעבוד.
כמו כן, עולים רבים אינם רוצים לעלות ארצה לפני שהם ידעו אם רישיונם מחו”ל יוכר בארץ. כיוון שבדיקת המסמכים נעשית רק אחרי העלייה, אין להם אפשרות לקבל אישוש כי יוכלו לעבוד בארץ. עובדה זו מונעת מעולים רבים לקבל את ההחלטה לעלות. כל הליכי הרישוי של המקצועות הרפואיים (הדרושים עבור האגף לרישוי מקצועות רפואיים של משרד הבריאות) מצריכים תרגום של המסמכים לעברית, וכן הבאה לאישור של נוטריון ישראלי. הדבר אינו מאפשר לעולים להכין את המסמכים לפני העלייה. לכן, זמן התחלת העיסוק של העולים בארץ נדחה עד אשר יקבלו רישיון לעבוד בישראל. על פי התיקון לחוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות התשס”ח (2008), תהליך הרישוי עבור עולים שסיימו את הלימודים לאחר ינואר 2009 יכלול מבחן שיינתן בעברית בלבד. במחנים אלו מהווים מכשול ממשי עבור העולים. גם בעלי מקצועות רפואיים מנוסים מאוד מחו”ל לא יוכלו לעבור מבחנים אלו, רק בשל קשיי השפה.
אולם מעבר לכל המכשולים האלו, מתברר כי מנהל אגף לרישוי מקצועות רפואיים במשרד הבריאות, ד”ר אמיר שנון, מפגין כלפי הרופאים העולים יחס מזלזל ומשפיל ומקשה עליהם לקבל רישיון. חברי כנסת רבים מקבלים עשרות תלונות מרופאים עולים על התנהגותו המתעללת של ד”ר שנון. חלק מהמתלוננים העידו על כך שד”ר שנון מציע למועמדים רבים לחזור לארץ מוצאם.
בוועדה השתתף ג’רמי סממה, רופא שעלה מצרפת לפני כשנתיים. ג’רמי סיים בהצלחה את לימודיו בבית ספר לרפואה בפריס והשלים שנתיים של התמחות בהדרמה והחיה. אולם ג’רמי רצה לעלות ארצה ובקש להשלים את התמחותו בארץ. הוא התקבל בבית החולים הדסה בירושלים כדי להשלים את התמחותו. אלא שהאגף לרישוי מקצועות רפואיים מסרב לתת רישיון לג’רמי בטענה שהוא לא קיבל רישיון בצרפת (אכן כך: הוא צריך להשלים התמחות). אפילו אם ג’רמי ישלים את התמחותו בארץ, האגף יסרב לתת לו רישיון. לג’רמי לא נותרה בררה אלא לחזור לצרפת. לחילופין, הוא יכול לחכות לחקיקה חדשה ולהפעיל לחץ ציבורי. ואולם, לאחר שהתראיין בגלי צה”ל כדי להציג את העוול שנעשה לא, קבל ג’רמי נזיפה ואף איומים ממשרד הבריאות.
המדיניות הנוכחית של משרד הבריאות מהווה מכשול לעליית רופאים, במיוחד רופאים מארה”ב ומצרפת שעולים מתוך ציונות אך אינם מוכנים להשלים עם ההשפלות והזלזול של משרד הבריאות. על כן, יש לברך את ח”כ דני דנון על כך שהוא החליט לטפל בסוגיית מתן רישיונות מקצועיים לרופאים עולים. העולים מצרפת ומארה”ב מודים לו ומצדיעים לו.
ד”ר עמנואל נבון הוא מועמד על משבצת העולים ברשימת הליכוד לכנסת ה- 19 .
אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר