25.3 C
תל אביב
17 בנובמבר 2024
ליכודניק
חוק(ת) איתן
ממשלה

חוק(ת) איתן

רחוק מעיניו של הציבור עמל השר מיכאל איתן כבר שנים לחוקק חוקה לישראל. דומה כי הוא בדרכו לפצח את הבעיה באי כינון חוקה. אלי חזן ראיין אותו ושמע היכן הדברים עומדים

 

 

מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית. היא ככל הנראה דמוקרטיה ייחודית בהקשר הזה, בדומה לבריטניה ולניו זילנד, משום שהיא נטולת חוקה. ושלא נבין אחרת : כבר בחלקה השני של מגילת העצמאות נקבע כי “החל מרגע סיום המנדט ועד להקמת השלטונות הנבחרים והסדירים של המדינה בהתאם לחוקה שתיקבע על ידי האספה המכוננת הנבחרת לא יאוחר מ-1 באוקטובר 1948 – תפעל מועצת העם כמועצת מדינה זמנית, ומוסד הביצוע שלה, מנהלת העם, יהווה את הממשלה הזמנית של המדינה היהודית, אשר תיקרא בשם ישראל“. אבל מאבק בין חברי הכנסת לגבי הצורך שבה אילץ את ח”כ יזהר הררי למצוא פשרה אשר במילון המושגים הפוליטי בישראל נקראת “פשרת הררי” שהתקבלה ב – 13 בינואר 1950 וקבעה כי “הכנסת הראשונה לא תחוקק חוקה למדינת ישראל וכי החוקה תיכתב בפרקים הקרויים “חוקי יסוד” שיתאגדו לבסוף לכלל חוקת המדינה”. כתוצאה מהחלטה זו, אין למדינת ישראל חוקה כתובה עד היום, ושטחים רבים וחשובים אינם מוסדרים בחוקה. ההחלטה היוותה פשרה אשר תפקידה היה הרצון של הכנסת לשמור על זכותה לחוקק חוקה, ומנגד לדחות את בניית החוקה באופן סופי לזמן בלתי מוגדר. ואז הגיע ח”כ והיום השר מיכאל איתן.

 

שנים שהשר איתן מנסה להביא לחוקה בהסכמה. עוד כאשר היה יו”ר ועדת חוק, חוקה בכנסת ה – 16 בין השנים 2003 ל – 2006 הקים ועדת משנה לחוקה שתביא את כל הצדדים בכנסת לחוקה בהסכמה. 90 ישיבות קיימה הועדה, נכתבו אלפי מסמכים והתקיים דיון נרחב שאותם אפשר למצוא בקישור הבא : http://huka.gov.il/wiki/index.php/%D7%A4%D7%AA%D7%97_%D7%93%D7%91%D7%A8_%D7%9E%D7%99%D7%9B%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%99%D7%AA%D7%9F

 

ואולם, ניסיונותיו לא צלחו. הוא בוודאי יאמר לא הושלמו. אך איתן לא מתייאש. בימים אלו הוא עובד שעות רבות על מנת להשלים את המלאכה והוא עושה זאת בדרך האיתנית שלו – רחוק מעיני הציבור במטרה להפתיע את הציבור. לטובה.

 

השר איתן, איך אתה מתכוון לחוקק חוקה לישראל? איך תצליח במקום שבו אחרים אפילו לא העזו להתחיל ?

 

“אנו נגיש בתחילה את “חוק יסוד – החוקה” שבתוכו חוקה מופיעה כ”חוקת מעבר” בנוסח מסוים. חלק מהסעיפים יעברו ברוב של 61 חברי כנסת במשך 7 שנים. זה בעצם ללא מכשול קשה ממשי להעברתה לשינויה או לביטולה”.

 

אתה בעצם הולך לעשות ניסוי ?

“נכון. החוקה לא תהיה קבועה בשלב הראשון על מנת לראות האם אפשר לחיות עם זה. בתום 7 שנים לפחות רשאית הכנסת להחליט על הבאת חוקה קבועה לאישור במשאל עם. החלטת הכנסת תתקבל ברוב חבריה בישיבה מיוחדת שתתקיים לצורך זה בלבד והיא תכלול נוסח חוקה מעודכן בתוספת מבוא המבוסס על החלטת העצמאות. לכל זה רצוי בעיניי רוב של 75 ואפילו 80 חברי כנסת שראוי שיילכו למהלך כזה. לא ראוי שבודדים יקבעו בצורה כזאת למרות שאנו לא בולמים את העתיד ולא מסנדלים אותו כפי שנעשה בחוקים אחרים”.

 

מדוע שהחרדים והערבים יצביעו איתך ?

“הם לא יצביעו אבל הם יסכימו. מדוע ? אם נגיע לליבה של המפלגות הציוניות המרכזיות שהן הליכוד, קדימה, עבודה, עצמאות וישראל ביתנו, אשר היום מונים יחדיו 83 חברי כנסת אפשר לעשות הרבה. בתקופת שרון היו לליכוד 40 מנדטים, לשינוי 15, לעבודה 19 ולמפד”ל שהיו איתנו עוד מספר מנדטים וכך הגענו אל 80 ומעבר לכך. אני מניח שמספר המפתח 80 יתקיים גם בקדנציה הבאה. בטווח הנראה לעין 80 חברי כנסת הם משהו ריאלי. הראיתי החוקה לנציגי מפלגות הגדולות האחרות ולא הייתה פסילה אלא התייחסו לכך כאל בסיס ממנו ניתן להתקדם הלאה”.

 

מ”פשרת הררי” ל”מהלך איתן”

לקראת בחירות 2006 הצליח איתן לעשות מעשה יוצא דופן. ביום חגה של הכנסת – בט”ו בשבט, הוא יזם דיון על החוקה. הוא הגיש למליאת הכנסת דו”ח של ועדת חוקה בנושא והתקיימה הצבעה כאשר בסופה התקבלה הצעת החלטה שאמרה שהכנסת מאמצת בברכה את הדו”ח שהוצע על ידי ועדת החוקה וקוראת לכנסת ה – 17 להמשיך במאמצים ולהשלים חוקה למדינת ישראל. מאז פשרת הררי בפעם השנייה הכנסת מקבלת החלטה לגבי חוקה. אולי בדברי הימים של הכנסת ייקרא המהלך כ”מהלך איתן” והוא יהווה המשך ל”פשרת הררי”. אמנם, ההחלטה לא מחייבת כי היא החלטת מליאה אבל צריך לזכור כי נתניהו, אולמרט ועמיר פרץ – שלושת מנהיגי המפלגות הגדולות, יחד עם ציפי לבני שנאמה כשרת משפטים, שיבחו את המהלך ואמרו כי הם מחויבים לו. ואולם, צריך לזכור כי המחויבויות הקואליציוניות מאפשרות למי מהשותפות הקואליציוניות להטיל וטו על מהלך שכזה ולכן היוזמה לא מתקדמת. אבל איתן לא נרתע. הוא יזם שיחות בנושא עם החרדים, שם לב כי הן נרתעות והוא בטוח כי המהלך יצליח. “ברגע שהחרדים יבינו כי המהלך קורם עור וגידים הם יקיימו משא ומתן לגבי חוקה נוחה יותר לגביהם ואם הם יתנגדו הרי שיהיה זה לפרוטוקול בלבד”.

 

ומה לגבי הערבים?

“לגבי הערבים היה לי ניסיון דומה גם כן. הם מתנגדים לכאורה לחוקה כי היא מייצגת חוקה של מדינה יהודית ודמוקרטית והם רוצים מדינת כל אזרחיה. אמרתי להם מה שאמרתי לחרדים אבל הרוב לא יוותר. אתם יכולים להביע את המחאה שלכם אבל תוך כדי גיבוש החוקה ראוי שתגנו על המיעוטים. בחוקה שאני גיבשתי יחד עם פרופסור משה קופל היא הולכת על התוואי של מדינה יהודית ודמוקרטית והגנה על זכויות המיעוטים מכוח החוקה. דווקא הערבים ירוויחו מכך כי אם החוקה נייטרלית לגמרי והם יבקשו להגן על הזכויות הקולקטיביות שלו – הרי שהחוקה תגן עליהם. כיום אי אפשר להגן על הזכויות שלהם בכלל כי אין חוקה ואין הגנה. המצב כיום הוא מצב אדיש, חוקה תשנה את המצב הזה”.

 

יהיו שיתקשו להבין, מדוע בעצם צריך חוקה? מדוע אתה מתעקש על משהו שלא כולם מרגישים בחסרונו?

“החוקה טובה לישראל. החוקה טובה לישראל לא רק מפני שכמעט בכל המדינות המתקדמות בעולם יש חוקה. החוקה טובה לישראל לא רק מפני שהאבות המייסדים של המדינה התחייבו לכונן חוקה. החוקה טובה למדינת ישראל לא רק מפני ש-80% מאזרחיה רוצים בחוקה. החוקה טובה למדינת ישראל ולאזרחיה כי היא מגדירה את אופיה של המדינה ומלכדת תחת ההגדרה הזאת את אזרחיה. היא מגינה במגילת הזכויות על האדם והאזרח מפני שרירות לבן של רשויות השלטון. היא מסדירה בצורה יציבה ויעילה את מערכת היחסים שבין אותן רשויות שלטון. החוקה תקבע שמדינה יהודית ודמוקרטית היא מדינת הלאום היהודי. היא צריכה לאפיין אותה, את החברה שלנו, כחברה שחיה במדינת לאום יהודי, אבל היא צריכה במפורש לתת את הדעת לכך שהיא דמוקרטית, ובמדינת הלאום היהודי יש מיעוטים. אני יכול לצטט את דבריו של זאב ז’בוטינסקי, שדיבר בזכות הקמתה של מדינה יהודית ואמר: כשתקום מדינה יהודית אני יכול להישבע, בשמי ובשם צאצאי, שנכבד את זכויות המיעוטים”.

 

מדוע באופן ספציפי היא טובה למדינת ישראל?

” החוקה חשובה, כי היא מגינה על האזרח. כל שלטון, יש לו רצון פנימי, ארגוני, לקחת עוד ועוד כוח. יש לו נטייה לחרוג מסמכויותיו, יש לו רצון לתבוע מהאזרח עוד יותר חובות, עוד יותר מסים, לכבול אותו בכבלים. האזרח צריך הגנה מפני השלטון, מפני רשויות השלטון. מגילת הזכויות בחוקה היא כלי המגן. אנחנו מציעים מגילת זכויות שכוללת זכויות כמו הזכות לשוויון, שנובעת מכך שכל אדם נולד בצלם אלוהים, וככזה הוא זכאי לשוויון בפני החוק, הוא זכאי לכך שלא יופלה מטעמים שאינם ענייניים. מגילת הזכויות מבטיחה את חירות האדם, מבטיחה צדק סוציאלי, חופש מחשבה, ביטוי, מצפון. בין ההצעות שאנחנו מציגים היום נכללים גם סעיפים חשובים בדבר זכויות במשפט, חופש מידע, הגנה על פרטיות ועוד.

 

החוקה חשובה לעם ישראל כי היא מסדירה את מערכת האיזונים והבלמים שצריכה להתקיים בצורה יותר טובה בין זרועות השלטון. לא ארחיב כאן את הדיבור, דיברו וכולנו יודעים, על הסדרה טובה יותר, במיוחד בעידן של חוקה, של מערכת היחסים בין הרשות השופטת לרשות המחוקקת. הרשות המבצעת שלנו, כולנו יודעים, אינה מתפקדת, אינה מאופיינת ביציבות מינימלית שנדרשת מרשות מבצעת. 30 ממשלות כבר עברנו, כאשר המדינה חוגגת בסך הכול את יום הולדתה ה-57. בתוך כל ממשלה עוד היו חילופים של שרים ומשרדים. איך אפשר לנהל ככה מדינה? נצטרך גם לבדוק אולי את שיטת הבחירות, וכל אלה יצטרכו להתקיים בהמשך”.

 

לפרוייקט החוקה של השר מיכאל איתן

http://www.miki.org.il/tochen/huka-hesber/



אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר

אולי גם זה יעניין אותך

שר האוצר עם תא לביא

יום הולדת לשר מיקי איתן – ליכודניק מאחל מזל טוב

אלי חזן

בוגי : “בשנים האחרונות השתרשה קונספציה מוטעית”

אריק זיו ויזר

הוזלת הרכבים כבר כאן

אלי חזן

השרה לבנת ערכה הבוקר סיור במועצה המקומית קרני שומרון

אריק זיו ויזר

ביקור שרת התיירות בחורפיש

אריק זיו ויזר
דילוג לתוכן