החטא-הצעות חוק “שערורייתיות” בניגוד לעמדת הממשלה ושריה
העונש-דחיקתן של הצעות חוק ראויות
שיטת הפריימריס על כל מעלותיה,אשר נולדה ואומצה בישראל בתחילת שנות התשעים,ע”י שתי המפלגות הגדולות דאז-ליכוד והעבודה,הולידה גם חסרונות מהותיים , אשר מופיעות במספר מאמרים ,בין היתר של השר בני בגין. חסרונה הבולט של השיטה כפי שבאה ליתר ביטוי בימים אלה, הינה אי התלות וחוסר הלויאליות של ח”כ למפלגה לסיעה ולממשלה . תולדה ישירה של החיסרון הינה ריבוי הצעות החוק שלא עולות בקנה אחד עם מדיניות הממשלה ,אופיה הדמוקרטי של מדינת ישראל בכלל ושל תנועת הליכוד המייצגת או אמורה לייצג את משנתו של ז’בוטנסקי בפרט.
ח”כ כבר לא חבים את ישיבתם בכנסת או בממשלה ,למפלגה ואפילו -וזאת טעותם הגדולה, לכלל הבוחרים ,קרי, אזרחים, כי אם לקבוצות מיעוט בתוך המפלגה המייצגים אינטרסים בין אם צרים ובין אם רחבים, אשר מדרבנות אותם להגיש הצעות חוק לעיתים שערורייתיות , וזאת בניגוד לדעתה של הממשלה ושרייה.
האנומליה בריבוי הצעות החוק מזכירה לי את שאמר לי שר בכיר בתקופת “המרכז” הזכור לטוב”,בה העבירו החלטות כגון- מי שיצביע בניגוד להחלטות המרכז לא יוכל להיבחר בשנית לכנסת. “הפכנו למפלגה המזכירה את התקופה הקומוניסטית בברה”מ,בה מזכיר המפלגה היה חשוב יותר מראש הממשלה והנשיא”
האינפלציה בריבוי הצעות החוק,שביניהם כמובן ישנם הצעות ראויות ומעוררות הערצה והערכה. אולם, כאשר הם מוגשים לכנסת בניגוד לדעת רוב חברי הקואליציה והממשלה,גוררות אחריהם שובל של ביקורות הן מבית והן מבחוץ .הנזק הישיר של ריבוי הצעות חוק אשר מביא לאישורם של הצעות חוק פופוליסטיות ,מרתיעה ומונעת הגשה ותמיכה בהצעות חוק ראויות. ח”כ ששים ושמחים בהצלחתם, מבחינתם הם סיפקו את מאווייהם של קבוצות המיעוט, מקומם בכנסת הבאה מובטח, טובת המדינה לא בדיוק בראש מעיינם.
במצב דברים זה ,הדי בביקורת מרתיעות וגורמות עוול לאותם הצעות ראויות, מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננים. וכך קורה שח”כ ושרים, מושכים תמיכתם מהצעות חוק ראויות, אשר היו חלק מקונצנזוס . אחד הנושאים כאמור המרתיע את חברי הכנסת מהבעת תמיכה הינם הצעות החוק הדורשות שינוי במערכת המשפטית. נכון, חלק מהצעות החוק פופוליסטיות ואינם ראויות, אולם לאחרים יש הסכמה רחבה בין אם מעל ובין אם מתחת לפני השטח, ולכן דורשות חקיקה. אולם, כל אימת שישנה הצעה לשינויים במערכת המשפט, רווחת ההנחה כי שופטי ישראל הנם בחזקת אלוהים והיכלי המשפט אינם אלא קודשי הקודשים של בית המקדש וכל הבא לשנות כאילו בא לשנות את התורה. לא פלא כי לפני זמן לא רב הציעה שופטת בכירה מאוד כי יינתן לעמיתיה מעבר מיוחד בשדה התעופה שכן לא עלינו, במהלך הבידוק הם נתקלים באנשים בשר ודם ולעיתים אפילו באנשים שישבו אצלם בדין.אוי לאוזניים שכך שומעות. הייתי מוסף להצעתה שכל אימת שאנו נפגוש את אותם שופטים, נברך “ברוך שנתן מכבודו לבשר ודם” .
הסמיכות של הצעות החוק הקשורות בשינויים במערכת המשפט , לאישורם של חוקים פופוליסטיים מביא לדה לגיטימציה לאותם ח”כ המבקשים לגעת “בקודשי הקודשים”. מיד נשלחים לזירה פרופ’ מטעם, אנשי רוח ושאר גדודי יחצנים המסבירים שאותם מגישי הצעות החוק הינם אנשים קיצוניים הפוגעים ,כמו גם מי שאינו מתנגד להם בשלטון החוק ,ושאר פנינים המציגים את מגיש ההצעה בצורה נלעגת. לעיטים אנו מכים על חטא ,רק שצריך לזכור, חלוצי מגישי ההצעות הינם דווקא אנשי אקדמיה בכירים ולאו דווקא אנשים פוליטיים מובהקים. ניקח לדוגמא את שר המשפטים הקודם פרופ’ דניאל פרידמן אשר הוצג מעל כל במה כסהרורי. ובל נשכח את השר נאמן , ואפילו את מגני שלטון החוק ציפי לבני בנושא רות גבינזון ואת שר המשפטים לשעבר יוסי ביילין. לא חשוב מי מגיש את ההצעות לשינוי רק שיזכור שעם אלוהים לא מתעסקים.
לא פלא איפוא,שכאשר מונחת הצעת חוק כגון: שינוי שיטת הסניוריטי הקובעת שזקן שופטי בית משפט העליון הוא שיתמנה לנשיא,ללא קשר אם הוא או היא בעלי הכישורים הראויים מכולם,מיד ישלחו למערכה כל המומחים מטעם,וכמובן אותם ח”כ שחלקן תמך בעבר בשינויים, הם הרי לא רוצים שיתויגו “כאויבי שלטון החוק”, ויטענו מעל כל במה שההצעה פוגעת בעצמאותו של בית המשפט ואין לערבו עם שיקולים פוליטיים. אבל כאשר מונתה וועדה לחקר המשט לעזה טענו בכלי התקשורת שחברי הוועדה הינם אנשים קשישים, סיעודיים ,גריאטריים. לא חשבו לומר עליהם חלילה,כי “הלומדים מהם משולים לאוכלי ענבים בשלות ושותים יין ישן”. חטאם שמונו ע”פ החלטת ממשלה. אולם כשמדברים על נושא הגיל, בשיטת הסניוריטי , לגיל יש יתרון שהרי שופטי בית המשפט העליון “לא כהתה עינם ולא נס לחם”.
לכן מסקתי היא: שאם ח”כ רוצים לקדם שינויים חשובים אלה בחוק, עליהם לזכור שיש מפלגה,יש קואליציה ממשלה ושרים. צריכים הם לקבל תמיכה רחבה. הצעת החוק צריכות לעבור מסננת ע”י וועדה שתבחן את ההשלכות על אישורן , והאם שווה לבזבז אנרגיה על הצעות חוק שבאות לרצות קבוצות אינטרסים שונות ע”ח הצעות שבאות לתת מענה ראוי לעוולות היסטוריות. אל תבזבזו את התחמושת על הצעות חוק פופוליסטיות אלא מקדו את הכוח להצעות החוק הראויות.
אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר