איך אביע אמון במערכת בעייתית?
אריק זיו ויזר
אמון, זה מושג שצץ בחוסר הקשר פעמים רבות בחיינו, ולמרות שאימון נרכש כתוצאה מפעולות רבות שמייצרות את הרגשת האימון, יש שדורשים מאתנו הבעת אימון עיוורת ובלי מסויגת, כאמור נדרשת לרוב ע"י מערכות או גופים שמחויבים לשקף את האימון, אם כי בישראל נראה שישנם שופרות שמבקשים לכפות עלינו את האימון תוך התעלמות מדרישות היסוד של הדמוקרטיה.
כאשר אומרים יש לי אימון מלא במערכת המשפט או בזרועות אכיפת החוק, אני מרים גבה ומתחיל לשאול את השאלות המתבקשות, האם האמון הזה כולל הדלפות מתוך חדרי החקירות תוך כדי ניהול החקירה? או אולי ענישה של אדם בעבירה שרבים אחרים חוטאים בה ולא נענשים, או ניהול מערכות בניגוד עניינים מובהק כאשר נאסר על אחרים ולו בשל הספק של אולי ניגוד עניינים .
הבה נשחה לתוך עומק הדברים שלא נטעה בנתונים, מערכת המשפט לפני שמחייבים אותי להביע בה אימון, היא חייבת לפעול בשקיפות ומבלי שיוסתר מהאזרח אף פרט על פעילותה, נתחיל בקרבה המשפחתית של השופטים וזה נושא שאיש אינו נוגע בו, כי בכל מערכת אחרת העסקת בני משפחה באותו מקום נחשב לחריגה מהתקן, אפילו אוסרים על שר למנות חבר מרכז ממפלגתו אפילו שאין ביניהם קרבה משפחתית כלשהיא, אך מה שאסור לכלל כנראה מותר לשופטים, וזה לא נעצר שם שהרי השופטים גם מסדרים ג'ובים לילדיהם בפרקליטות המדינה, שבוודאי לא יהיה שופט שיהיה לו נעים להיות קשוח עם פרקליט שהוא בן של עמיתו לכיסא המשפט, ומה שאשמור לך היום תשמור לי בעתיד .
דמות שדורשת אימון שלא ראויה לו זה היועץ המשפטי לממשלה, שבעת בחירתו לתפקיד הסתיר מידע חיוני מועדת האיתור שאם היה נחשף בשעתו ספק אם היה זוכה בתפקיד, ממשיך היום להילחם על איסור פרסום ההקלטות בינו לבין אשכנזי, שאם אין בהם הרבה מה להסתיר לכאורה לא הייתה לו סיבה להסתיר, החלטות שנויות במחלוקת שאם היו מתקבלות בכובד ראש, לא היו מגיעות למקום אליו הגיעו, מאבקי כוח עם שר המשפטים כדי למנוע מינוי של פרקליט מדינה שלא מבני חסותו, ובסוף לוקח את התפקיד בשבי וממנה את עצמו למשנה לפרקליט המדינה, וממלא בניגוד עניינים תפקיד היועץ המשפטי לממשלה וגם מ"מ פרקליט המדינה, שני תפקידים שצריכים להתייעץ ולהציג עמדות שונות, להתווכח עליהן ולהגיע לעמדה מגובשת אחת שתוכיח את יעילותה בפני בית המשפט, ולא רק זו אלא גם פרקליט המדינה צריך לקבל החלטות שגם לפעמים נוגעות לתפקודו של היועץ המשפטי, כמו הפרשה הנידונה היום של קלטות מנדלבליט אשכנזי, איך בדיוק אתה מבקש ממני כאזרח להביע אימון במי שנוטל לידיו את הכוח להחליט החלטות בנוגע לחטאיו לכאורה?
מנהל תקין ויושר ציבורי לא צריך להיות יחסי אלא גורף, אם לקחת על עצמך תפקיד בעל דרישות של טוהר מידות גבוה, אסור לך להתלכלך אפילו בזוטרות, כי אם לא תדע לגרום לי לכבד אותך ולכבד את התנהלותך הציבורית, אל תצפה ממני ליראת כבוד או לבלוע את הסכין מבלי להראות סימני כאב, וגם אם כל שופרות התקשורת יזמרו שירי הלל לכבודכם.
פוסטים קשורים
ליכודניק משתתף בצערו של יעקב ברדוגו על פטירת אימו
18 במאי 2026
בני גנץ: האיש ששמר על כולם — ונשאר לבד
15 במאי 2026
לוח זמנים מסתמן לפריימריז בליכוד 2026 (בהנחה שהפריימריז יתקיימו ב־30 ביוני 2026) 📌 מאי 2026 סיום הטיפול בערעורי סניפים ומחלוקות פנימיות. השלמת רשימות מתפקדים ועדכון ספר הבוחרים. פרסום נהלים והוראות של ועדת הבחירות. 📌 עד סוף מאי 2026 מועד אחרון להגשת טפסי “קוד 99”. בדיקות זכאות ועדכון ספר הבוחרים הסופי. היערכות מטות השטח לקראת פתיחת הקמפיינים. 📌 תחילת יוני 2026 פתיחת חלון להגשת מועמדויות. תחילת גיוס חתימות ותשלומים. פתיחת קמפיינים פנימיים רשמיים. 📌 אמצע יוני 2026 סגירת רשימות המועמדים. הכרעה בערעורים אחרונים. פרסום רשימת המתמודדים הסופית. 📌 20–28 ביוני קמפיין שטח אגרסיבי: כנסים, דילים, טלפונים, קבוצות וואטסאפ, מאבקי שריונים ומחוזות. 📌 30 ביוני 2026 — יום הפריימריז 🗳️ בחירות לרשימת הליכוד לכנסת. 📌 תחילת יולי 2026 ספירת קולות וערעורים. סידור שריונים. אישור הרשימה במוסדות הליכוד. 📌 14–15 ביולי 2026 📑 הגשת רשימת הליכוד לוועדת הבחירות המרכזית.
15 במאי 2026