30.1 C
תל אביב
12 בספטמבר 2024
ליכודניק
במצודה והמוסדות

הנחיות המבקר בנושא ניהול חשבונות ודיווחים

מפלגות
הנחיות המפלגות (ניהול מערכת החשבונות ודיווח בבחירות מקדימות), תשס”ז-2007*
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 28יט(א)(2) ו-28כג לחוק המפלגות, התשנ”ב-1992, כנוסחם בחוק המפלגות (בחירות מקדימות) (הוראת שעה), התשס”ז-2007 (להלן – החוק), אני קובע הנחיות אלה:
פרק א’: כללי
1. בהנחיות אלה –
“האחראי” – המועמד בבחירות המקדימות או מי שמנהל מטעמו את מערכת החשבונות;
“הכנסות” – תרומה כהגדרתה בחוק, מתורם, לרבות בן משפחה של המועמד כהגדרתו בסעיף 28ו1 לחוק, או ממקורותיו העצמיים של המועמד, ובכלל זה הכנסות מימון, בין שהתקבלו בתקופת הבחירות ובין שהתקבלו לפני תקופת הבחירות;
“הכנסות מימון” – מריבית או מהפרשי הצמדה, שהתקבלו בגין הכנסות שהופקדו בחשבון הבנק;
“הוצאות” – הוצאה כהגדרתה בחוק, ובכלל זה הוצאות מימון, בין שהוצאו בתקופת הבחירות ובין שהוצאו לפניה;
“הוצאות מימון” – הוצאות מועמד על ריבית או הפרשי הצמדה בגין הלוואות או חובות;
“חשבון הבנק” – חשבון הבנק שנפתח על פי הוראות סעיף 28יט(א)(1) לחוק;
“מערכת חשבונות” – הנהלת החשבונות ורישומי המידע שבהם מפורטים כל פעולותיו הכספיות של המועמד, בין תוצאתיות ובין מאזניות, הנוגעות להשתתפותו במערכת הבחירות המקדימות, בין שנעשו בתקופת הבחירות ובין שנעשו לפניה;
“המועמד” – לרבות אדם או חבר בני אדם כאמור בסעיף 28יב לחוק;
“פרסום” – חומר הסברה או תעמולה בכל אמצעי שהוא, לרבות עיתונים, אינטרנט, טלוויזיה, רדיו, טלפון, סרטי קולנוע, סרטי הקלטה, תקליטורים ותקליטונים, מסרונים (SMS), לוחות מודעות, שלטי חוצות, שלטים נישאים, עלונים, דבקיות וכיוצא באלה.
2. האחראי ימסור למבקר המדינה לבקשתו כל מסמך, הסבר וידיעה שלדעת מבקר המדינה דרושים לו לצורכי ביקורת מערכת החשבונות של המועמד – בדרך, במקום ובמועד שיקבע מבקר המדינה.
3. כל ספרי החשבונות, הרשימות, המסמכים והאסמכתאות שהוכנו לפי הנחיות אלה, יישמרו בידי האחראי חמש שנים מתום השנה שבה התקיימו הבחירות.
4. האמור בהנחיות אלה אינו בא לגרוע מחבות כלשהי לפי כל דין או נוהל – לרבות החובה לשמור מסמכים – אלא להוסיף עליה.
פרק ב’: ניהול מערכת החשבונות
5. האחראי יקיים מערכת חשבונות וירשום בה את כל פעולותיו הכספיות של המועמד בצורה שתאפשר, בדרכי ביקורת מקובלות, לזהותן, לאמתן ולסכמן, בין שפעולות אלה נעשו על ידי המועמד עצמו ובין על ידי צד שלישי בעבורו.
6. כל רישום במערכת החשבונות יפנה לאסמכתה המעידה על מהימנותו ושלמותו ומאפשרת לעמוד על פרטי הפעולה הנוגעת בדבר; הרישום ייעשה בצורה שתאפשר לאתר את האסמכתה במערכת החשבונות.
7. מערכת החשבונות וחשבון הבנק ייוחדו למערכת בחירות אחת בלבד, לרבות מערכת בחירות מפוצלת, כגון בחירות חוזרות לאותו תפקיד או בחירות שנדחו או בוטלו ונקבעו מחדש או בחירות שהמועמד הסיר את מועמדותו בהן, ואחר כך שב והגיש את מועמדותו; קיימה מפלגה בחירות מקדימות לבחירת ראש המפלגה או מועמדה לראש הממשלה ובחירות מקדימות לבחירת מועמדיה לכנסת, ייחשבו אלה למערכות בחירות נפרדות.
8. מערכת החשבונות תנוהל ברמה מקצועית נאותה ובהתאם לעקרונות חשבונאיים מקובלים בשיטת “הרישום המצטבר”.
9. הרישום במערכת החשבונות ייעשה באופן שוטף ועדכני ויקיף את כל הפעולות הכספיות ושוות הכסף שהמערכת נועדה לשקף על פי הגדרתה בסעיף 1; רישום פעולה ייעשה לא יאוחר משבעה ימים אחרי ביצועה.
10. כל פעולה כספית הקשורה להשתתפות המועמד במערכת הבחירות המקדימות תירשם בשלמותה, לרבות הוצאה שטרם נפרעה ותרומה שטרם התקבלה, אך יש התחייבות לגביהן בכל דרך שהיא.
11. חשבון הבנק ייפתח עם הפקדת הכספים הראשונה בו ממקורותיו הכספיים העצמיים של המועמד או עם קבלת התרומה הכספית הראשונה, לפי המוקדם; החשבון יישא את שמו של המועמד בתוספת המילים “בחירות מקדימות ל ‘(התפקיד שעליו מתמודד המועמד)'”.
12. כל הזמנה או התקשרות אחרת שסכומה הכולל גדול מ-500 שקלים חדשים, תיעשה בכתב במועד ההזמנה או ההתקשרות, ויירשמו בה פרטים המבהירים את מהות ההוצאה וסכומה.
13. (א) מועמד ישלם את כל הוצאותיו למימון מערכת הבחירות בשיקים לחובת חשבון הבנק או בכרטיס אשראי שחיוביו משולמים מחשבון הבנק; התשלום ייעשה במישרין לספק.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאי מועמד לשלם הוצאה במזומנים אם סכומה הכולל אינו גדול מ-400 שקלים חדשים, וביום הבחירות – אם סכומה הכולל אינו גדול מ-700 שקלים חדשים; האחראי ינהל רישום עזר של תשלומים כאלה: בין השאר, יירשמו פרטי ההוצאה – השירות או המוצר שנרכש, סכום הרכישה ותאריכה – וכן פרטיו המזהים של מקבל התשלום, לרבות שמו ומספר העוסק המורשה שלו או מספר הזהות שלו, ושמותיהם ופרטיהם של המשלם בפועל ושל מאשר התשלום.
14. מועמד לא יקבל תרומות מתורמים שונים מחשבון אחד או בהמחאה אחת, אלא אם כן תורמים אלה הם בעלי אותו חשבון במשותף.
15. (א) האחראי יפיק לתורם קבלה על כל תרומה שהתקבלה, מיד עם קבלתה, בין שהיא תרומה בכסף ובין שהיא תרומה בשווה כסף; הקבלה תופק באחת משתי הדרכים האלה:
(1) באופן ממוחשב: האחראי יוכל להפיק קבלה ממערכת ניהול חשבונות ממוחשבת, המאושרת בידי רשות המסים בישראל, שבה ייכללו בשינויים המחויבים הפרטים שמצוינים להלן בנוגע לפנקס קבלות;
(2) מפנקס כרוך של קבלות ממוספרות מראש; אם אין סכום התרומה מודפס מראש בגוף הקבלה ובספח שלה, תופק קבלה עם העתק.
(ב) בספח של כל קבלה או בהעתקה יירשמו סכום התרומה, שמו של התורם ומענו.
(ג) ניהול פנקסי הקבלות יתבצע כך:
(1) האחראי ינהל רישום של פנקסי הקבלות האמורים בסעיף קטן (א) ויפרט בו את שמותיהם ואת מעניהם של מחזיקי הפנקסים;
(2) פנקס שאזלו בו הקבלות יוחזר לאחראי בתוך שבוע; פנקסים שנשתיירו בהם קבלות בתום תקופת הבחירות יוחזרו לאחראי בתוך שבוע מתום אותה תקופה;
(3) בוטלה קבלה, יצורף המקור להעתק או לספח בפנקס;
(4) אם תופק הקבלה ממערכת ניהול חשבונות ממוחשבת כאמור, יישמר עותק מודפס של הקבלה במערכת החשבונות.
(ד) התקבלה הכנסה בשיק או בהעברה בנקאית – על האחראי להשאיר בידיו תצלום של השיק או העתק של כל האסמכתאות להעברה הבנקאית; התצלום או ההעתק ישמשו אסמכתה במערכת החשבונות של המועמד.
(ה) הכנסות יופקדו בחשבון הבנק ביום קבלתן או לכל המאוחר ביום העבודה שאחריו, ופרטיהן יירשמו באסמכתה המאשרת את ההפקדה.
(ו) התקבלה הכנסה במטבע ישראלי או במטבע חוץ בדרך של העברה בנקאית (בין בישראל ובין מחוץ לישראל), יצוינו בקבלה שהופקה בגינה סכומה, שמו של מעביר ההכנסה ומענו ופרטי החשבון שממנו הועברה ההכנסה.
16. (א) תרומות שהתקבלו ירשום אותן האחראי בשתי רשימות: רשימת התרומות שניתנו בכסף (להלן – רשימה א’), ורשימת התרומות שניתנו בשווה כסף (להלן – רשימה ב’); ברשימות יש לכלול את כל התרומות, לרבות תרומה חומרית שהיקפה עולה על זה שהיה לפני תקופת הבחירות, כמשמעות הדבר בסעיף 28יא לחוק (להלן – תרומה חומרית עודפת), ותרומה שניתנה לאדם או לחבר בני אדם שלפי סעיף 28יב לחוק יש לראותה כתרומה שניתנה למועמד (להלן – תרומה עקיפה).
(ב) בראש כל אחת מן הרשימות יצוין שמו של המועמד, התפקיד שלמילויו מיועדות הבחירות ומועדן וסוג הרשימה לפי סעיף קטן (א); בתחתיתו של כל עמוד ברשימה יירשם סכום התרומות שנרשמו בו, ובעמוד האחרון שלה יירשם סכומן הכולל של התרומות.
(ג) התרומות יירשמו ברשימות א’ וב’ לפי סדר קבלתן, ולגבי כל אחת מהן יצוינו הפרטים האלה:
(1) המספר הסידורי ברשימה;
(2) תאריך הקבלה ומספרה;
(3) תרומת כסף – הסכום; תרומת שווה כסף – מהותה ושווייה המוערך בשקלים חדשים;
(4) שמו המלא של התורם, מספר הזהות שלו ומענו;
(5) המסמכים המשמשים אסמכתה לרישום, ולגבי תרומה חומרית עודפת ותרומה עקיפה – הבהרה בדבר מקורה ושיטת חישובה;
(6) אם התקבלה במזומן;
(7) בתרומות שמקורן מחוץ לישראל יירשמו, מלבד שם התורם ומענו, גם פרטי החשבון שממנו הועברה התרומה (להלן – החשבון הנגדי), כתובת הבנק שבו התנהל החשבון הנגדי, סוג המטבע שבו שולמה התרומה ותאריך הערך של הפעולה; האחראי יעביר לידי מבקר המדינה תצהיר מטעם התורם ובו יצהיר התורם כי התרומה אינה מתאגיד, ואף יבהיר בתצהירו אם התרומה ניתנה על ידו או על ידי צד שלישי;
(8) תרומה שקיבל המועמד במטבע חוץ (להלן – תרומה במט”ח), יצוינו לגביה כל הפרטים הקשורים בחשבונות הבנק שדרכם היא הועברה (לרבות אסמכתאות), שערי החליפין הרלוונטיים, אישורי המרת מטבע חוץ על ידי הגופים שהמירו את הכסף, וכיוצא בזה כל פרט שנדרש לשם הבנת גלגוליה; לשם חישוב סכום התרומות בשקלים תתורגם תרומה במט”ח לשקלים חדשים לפי שער מטבע החוץ היציג הידוע במועד שבו יצאה התרומה משליטת התורם.
(ד) האחראי יחתום על רשימות א’ וב’, ובצד חתימתו יכתוב את שמו המלא ואת תאריך החתימה.
17. האחראי ירשום במערכת החשבונות את כל הביטחונות שניתנו לטובת המועמד כדי להבטיח את מילוי התחייבויותיו, בין שניתנו בידי המועמד ובין בידי צד שלישי, לרבות בן משפחה של המועמד.
18. תרומות שהוחזרו לתורם ותרומות שהועברו לאוצר המדינה לפי סעיף 28יז לחוק, ירשום אותן האחראי במערכת החשבונות באופן הזה:
(1) האחראי יפנה לרישום התרומה ברשימה א’ או ב’;
(2) האחראי ירשום את סכומה של התרומה שהוחזרה או הועברה לאוצר המדינה, מועד החזרתה או העברתה לאוצר המדינה את סיבת החזרתה או העברתה לאוצר המדינה;
(3) האחראי יציין את המסמכים המשמשים אסמכתה לרישום שלפיו התרומה הוחזרה או הועברה לאוצר המדינה, לרבות אישור מסניף הבנק שבו בוצעה ההעברה או תצהיר מהתורם שקיבל בחזרה מהמועמד את כספי התרומה שתרם או את שווייה או חלק מהם.
19. (א) האחראי יתייק בתיק מיוחד את כל פרסומי המועמד בסדר כרונולוגי; לכל אמצעי פרסום ייוחד חוצץ נפרד בתיק; לכל פרסום או סדרת פרסומים יצורפו המסמכים הנוגעים אליהם: עותק מהפרסום, העתק מהזמנת הפרסום (הכוללת נתונים כגון שטח הפרסום, מספר העמודים או תדירות הפרסום) מחירו, העתק קבלה או חשבונית מהמפרסם, העתק השיק ששולם וכל מסמך רלוונטי אחר; לגבי פרסום חוצות, נוסף על האמור לעיל, יפורטו מקומו של כל פרסום, גודלו ותקופת הצבתו.
(ב) האחראי יתייק בתיק מיוחד את כל המסמכים הנוגעים לכנסים שקיים המועמד; בתיק יתויקו המסמכים הקשורים לקיומו של כל כנס, לרבות מסמכים המעידים על הוצאות פרסומו, המסמכים הנוגעים לשכירת המקום שבו התקיים, חשבוניות וקבלות בגין תשלומים בעבור אבטחה, ציוד, הגברה, תאורה, הסעות, מזון, תשלום למשתתפים וכל תשלום אחר.
(ג) האחראי יתייק בתיק מיוחד את כל הסקרים שנעשו בעבור המועמד את כל המסמכים הנוגעים אליהם, לרבות ההזמנות, החשבוניות והקבלות שהוצאו בגינם.
20. בתום מערכת הבחירות יעשה האחראי התאמה בין חשבונות המועמד לבין חשבונות כל החייבים והזכאים, ובין השאר הבנק והספקים.
פרק ג’: הצהרה ודיווח
21. התצהיר שעל מועמד להגיש למבקר המדינה על פי סעיף 28כה1 לחוק ייעשה, ייחתם ויאומת לפי טופס 1 שבתוספת.
22. (א) רשימת התורמים שתימסר למבקר המדינה על פי סעיף 28כ(א) לחוק תכלול את כל התורמים לפי רשימה א’ ולפי רשימה ב’ כהגדרתן בסעיף 16(א).
(ב) רשימת התורמים תיערך, תאומת ותיחתם בהתאם לטופס 2 שבתוספת.
(ג) רשימת התורמים תישמר על ידי האחראי בקבצים ממוחשבים ותימסר למבקר המדינה מודפסת, במדיה מגנטית וכן באמצעות אתר האינטרנט של משרד מבקר המדינה.
(ד) מועמד שלא קיבל כל תרומה יגיש, בהתאם לסעיף 28כ(ד) לחוק, תצהיר שבו יאשר כי לא קיבל תרומה כלשהי; התצהיר ייעשה, ייחתם ויאומת לפי טופס 2 שבתוספת, בשינויים המחויבים.
23. הודעה למבקר המדינה על תרומה שהתקבלה לאחר מסירת רשימת התורמים, בהתאם לסעיף 28כ(ב) לחוק, תציין את שמו המלא של התורם, מספר הזהות שלו, מענו, סכום התרומה שתרם או שווייה המוערך, תאריך קבלתה וציון אם התקבלה במזומן; ההודעה תהיה ערוכה לפי טופס 3 שבתוספת ותימסר למבקר המדינה מודפסת, במדיה מגנטית וכן באמצעות אתר האינטרנט של משרד מבקר המדינה.
24. (א) הדוח על תרומות שקיבל והוצאות שהוציא המועמד למימון מערכת הבחירות, בהתאם לסעיף 28כא(א) לחוק (להלן – הדוח המסכם), ייערך, ייחתם ויאומת לפי טופס 4 שבתוספת; הדוח המסכם יימסר למשרד מבקר המדינה בשני עותקים ובמדיה מגנטית.
(ב) לדוח המסכם יצורפו הנספחים האלה:
(1) רשימת תורמים סופית נכונה ליום מסירתו של הדוח המסכם; הרשימה תיערך, תיחתם ותאומת לפי טופס 5 שבתוספת; כל ההוראות בענין הכנת רשימת התורמים לפי סעיף 22 יחולו, בשינויים המחויבים, אף על הרשימה המצורפת לדוח המסכם;
(2) פירוט הכנסות המועמד שאינן מפורטות בסעיף קטן (ב)(1);
(3) היתרות בחשבונות הזכות והחובה (אקטיב ופאסיב) ביום הבחירות;
(4) פירוט ההלוואות שקיבל המועמד בציון מועד קבלתן, סכומן, שם נותן ההלוואה וכתובתו, שיעור הריבית וההצמדה וכן לוחות סילוקין;
(5) רשימת ההתחייבויות בגין הוצאות הבחירות שבהן התחייב המועמד והן טרם נרשמו בחשבונותיו, בציון מועדי מימושן;
(6) פירוט הביטחונות שניתנו לטובת המועמד בציון היקפם, ההוצאות הכרוכות בנתינתם ותנאי מימושם.
(ג) מועמד שסך הוצאותיו עולה על 100,000 שקלים חדשים, יגיש את הדוח המסכם בליווי חוות דעת של רואה חשבון, הערוכה לפי טופס 6 שבתוספת.
25. מועמד המתמודד ביותר ממערכת בחירות אחת ימסור דוח מסכם נפרד לכל מערכת בחירות; ערכה מפלגה בחירות מקדימות לבחירת ראש המפלגה או מועמדה לראש הממשלה ובחירות מקדימות לבחירת מועמדיה לכנסת, ייחשבו אלה למערכות בחירות נפרדות.
26. נטל המועמד הלוואה, ידווח האחראי למשרד מבקר המדינה בסוף כל שנה, עד לפירעונה המלא של ההלוואה, איזה חלק ממנה נפרע באותה שנה ויפרט את מקורות המימון ששימשו לפירעון אותו חלק.

תוספת
טופס 1
(סעיף 28כה1 לחוק וסעיף 21 להנחיות אלה)
[תצהיר מועמד]

טופס 2
(סעיף 28כ(א) לחוק וסעיף 22 להנחיות אלה)
[רשימת התורמים]

טופס 3
(סעיף 28כ(ב) לחוק וסעיף 23 להנחיות אלה)
[עדכון רשימת התורמים]

טופס 4
(סעיף 28כא(א) לחוק וסעיף 24 להנחיות אלה)
[דוח מסכם]

טופס 5
(סעיף 28כא(א) לחוק וסעיף 24(ב)(1) להנחיות)
[רשימת תורמים סופית]

טופס 6
(סעיף 24(ג) להנחיות)
[הודעת רואה חשבון]

ב’ באדר התשס”ז (20 בפברואר 2007)
מיכה לינדנשטראוס
מבקר המדינה



אתר "ליכודניק" הינו אתר לסיקור פוליטי. האתר עושה את כל המאמצים לאתר זכויות על תמונות וסרטונים. אולם, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר

אולי גם זה יעניין אותך

קטי שטרית רשמים על מרכז הליכוד

אריק זיו ויזר

תזכורת:מתפקדי ג’ואריש לא יצביעו

אריק זיו ויזר

איצקוביץ’ וקהת נכנסו לעימות עם חרדים

אלי חזן

רשימת המועמדים בסניף טבריה

אריק זיו ויזר

רשימת המועמדים בסניף חיפה

אריק זיו ויזר

אביו של דוד אושר

אריק זיו ויזר
דילוג לתוכן